Speaker Renovatie

 

Korte situatie schets. Een vriendin van mij luisterde naar het geluid van de tv door 2 ingebouwde 3 watt crappy speakertjes terwijl ze aansluitingen voorzien had in haar woning voor een 5.1 setje. Nu kwam ik toevallig op een tweedehands website in Belgie (ik ben Belg) een setje tegen van Eltax. Ken er niet veel van maar: Deens, houten behuizing (geen laminaat echt hout!!!), kevlar geweven speakers, zware schroefaansluitingen, silk-dome-tweeters. Ze vroegen voor de volledige set 25 euro. Er waren enkel gebruikssporen aan de buitenkant en de stoffen beschermroostertjes hadden wat scheurtjes/vuiltjes.

Gaan luisteren 25 euro gegeven … mee naar huis genomen. Ondertussen gepolst bij de dame in kwestie wat ze mooi vond. Alles was al goed maar iets wat bij haar interieur paste was altijd leuk. Tevens zag ze graag zwarte accentjes. Ze gaf ook aan dat ze nogal into “Riverdale”-stijl was …

enfin … verslag met foto’s is leuker

Setje voor de oplapwerken. Stofjes waren vuil en hoekjes hier en daar gescheurd
001.jpg

De rest van de speakers was erg netjes. Kevlar geweven conussen, dome tweeters en de kisten zijn ook gevuld met dempingsmouse. Het hout is echt hout geen printje of plastic!
002.jpg

hier en daar lichte krasjes
003.jpg

Frontspeakers hadden grotere beschadigingen geen idee hoe dit kwam maar veronderstel van ergens tussen te duwen of zo
004.jpg

Begonnen met presies af plakken aangezien ik de voorkantjes zilver wou laten (zit een mooie glinster en zo in en was niks aan beschadigd)
005.jpg

Neemt best wel wat tijd als je het heel erg presies wil doen maar zoals bij iedere vorm van lakken is het zo dat voorbereiding de garantie is van een mooi eindresultaat.
006.jpg

Met vulmiddel all gleufjes en kapjes gevuld
007.jpg

pootjes weg gedaan en alles geschuurd/ontstoft/ontvet
008.jpg

paar tinten donkerder gelakt met spuitbussen … veel dunne laagjes geeft het mooiste resultaat en minste kans op lopers. Niet bang zijn dat het niet van de eerste laag goed gedekt is … na de 5de zal het wel goed zijn. De lak droogt in 10 minuten max dus lagen kunnen kort na mekaar. (Goed lezen op de busjes die je koopt)
009.jpg

Hier begon het er al een beetje meer op te trekken. In totaal zijn het 7 laagjes geworden ongeveer om volledig gedekt te zijn
010.jpg

Niet bezuinigen, achterkantjes ook netjes mee gelakt (connector schroeven uiteraard ook afgeplakt!
011.jpg

Terwijl alles buiten stond te drogen (goed door drogen) aan de frontjes begonnen
012.jpg

Zal wel niet de aangewezen manier zijn maar met de nodige voorzichtigheid geen bloedende vinders aan over gehouden
013.jpg

na kwartiertje prutsen heb je dan lege frames
014.jpg

Luidsprekerstof ruim bemeten uitgesneden met een schaar
015.jpg

Bizon kit of gelijkaardige contactlijm met een spateltje in het gleufje gedaan (wel beetje door werken …) met de achterkant van het keuken mesje aangeduwd en aangespannen. Vervolgens met breekmesje overtolling stof weg gesneden door schuine insnede te maken in het lijmgleufje.
016.jpg

de frontjes was alles samen een uurtje werk
017.jpg

Eindresultaat … en ja mijn kerstboom wordt binnekort vervangen door een paasboom maar mijn zoontje wilde hem laten staan tot pasen :)
018.jpg

Direct een heel ander zicht
019.jpg

Het setje zal vandaag bij een vriendin afgeleverd worden
020.jpg

De kleur was volgens de spuitbusjes Warm Inox … als resultaat krijg je een soort Vintage jaren 70 Marantz kleurtje!
021.jpg

 Posted by at 13:35