Sushi & Maki

 

Bereidingstijd een uurtje als je behendigheid hebt anders mogelijk nog wat langer. Budget 1 euro maar met 15 cent extra kom je eigenlijk pas op volwaardige sushi schotel. Het is heel erg mikken met grondstoffen!

  • 28 gram gerookte zalm uit de aldi of lidl … mijne kwam van bij Jumbo in Nederland en was uit een promotie van 2 de pakje halve prijs waardoor je onder de 1 euro per 100 gram komt!
  • 3 surimi sticks (komen uit de lidl zitten in een pak van 37 stuks en kosten 3.45 euro dus 0.093 euro per stuk eigenlijk was 2 sticks ook al genoeg maar met 3 kan je wat meer surimi er in doen en minder rijst 🙂
  • 2 nori bladen gebruikt, ik heb mijn nori gehaald in de Asian market in Brussel als je dit bij de supermarkt koopt ga je zuinig moeten zijn aangezien men hier best veel centjes voor durft vragen.  Ik heb 1.95 betaald voor 15 vellen in promo maar ik zag bij Cora 10 bladen voor 4.45 euro. Zo zie je maar dat je in de Asiatische winkel echt wel koopjes kan doen
  • 1 koffie tasje sushi rijst (in de Asian market 1 euro per kg als je 5 kg koopt) kostprijs is dus bijna niets voor een tasje.
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 2 koffielepels poedersuiker
  • klein beetje sesam zaadjes wit en zwart (Asian market 1.67 euro voor 500 gram, daar kom je zowat een half leven mee toe)
  • blokje komkommer, blokje wortel, 1/8ste advocado (lag in de uitverkoop super rijp voor 15 cent.)
  • wasabi bolletje
  • beetje sojasaus
  • eventueel wat gember … mijne was op 🙂

Belangrijk is de rijst op de juiste manier bereiden zodat hij stevig is en voldoende kleefkracht heeft.

  • Spoel de rijst grondig met koud water
  • 1 tas rijst 2 tassen water dat is zowat de regel ook al zegt de verpakking 1 op 1.5
  • doe de rijst en het water samen in de ketel en breng ze samen aan de kook … lichtjes roeren
  • eens aan het koken het vuur op een laag pitje zetten (net bij het kookpunt) en 15 minuten laten koken
  • na 15 minuten is al het water opgenomen, nu gewoon 10 minuten laten staan van het vuur af
  • Doe er 1 eetlepel rijstazijn en 2 koffielepels poedersuiker op en roer alles goed onder met je lepel
  • Laat dit geheel goed afkoelen (niet in de frigo) eens afgekoelt kun je het wel even extra chillen in de frigo

Snij vervolgens de groentjes in streepjes en van je zalm 2 mooie stukjes voor over een rijst bolletje te leggen al de rest ook in streepjes. Als je beginneling bent met sushi kan je het wat moderniseren door bv een beetje pikante mayonaise te maken. doe wat mayonaise en een puntje wasabipasta in een kommetje en goed mengen dit een beetje tussen je sushi draaien.

De sushi zelf kan je vormen met je handen en dan het lapje zalm er op leggen voor de maki’s (rolletjes) zijn die met nori het makkelijkst. Ikzelf heb een sushi makertje gekocht  maar je kan het even goed doen met een bamboo matje in een diepvrieszakje. Eens gerold even laten rusten zodat de nori wat vocht op neemt van de rijst en vervolgens snijden met een nat scherp mes!

TIP: Zorg dat je 1 laagje nori rond je maki’s hebt. Als je er meerdere lagen rond doet is het niet meer lekker en wordt het een taai boeltje.

Voor de mensen die niet zo voor de rauwe vis zijn kan je als alternatief een eitje bakken met wat suiker in en dat in streepjes snijden, surimi is ook niet rauw. Als je toch rauwe zalm of zo wil gebruiken moet je goed weten dat er hier eigenlijk geen zalm te krijgen is die echt goed genoeg is om zomaar rauw te eten. Steek heb daarom eerst even in de vriezer om eventuele voedselproblemen te voorkomen, eens even gevroren geweest kan je hem ook makkelijker in plakjes (sashimi) of streepjes snijden.

 Posted by at 10:43