Witte saus
Zoals beloofd aan Marina Verstraeten … mijn witte saus. Dit is ideaal voor bv bloemkool maar ook als basis voor peper-roomsaus of champignon-roomsaus. De basis is altijd hetzelfde! Goed nieuws … het is snel, steekt niet zo op presies afmeten, het is makkelijk, weinig kans op mislukken, opnieuw op te warmen, lage calorien.
Ideaal is een steelpan of klein keteltje
zo een ding is ook handig maar een traditionele klopper is ook perfect in orde!
Benodigdheden BASIS
- 1 brique alpro soya cuisine
- klotje boter onderstaande afbeelding is maximum … de helft is ook goed 🙂 meer boter maakt het meer romig. Ik gebruik meestal planta bakken, solo bakken of de plantaardige bakboter van de Aldi
- 2 stevige koffielepels vloeiend meel (met een kilo maak je 2 jaar saus op regelmatige basis en kost nog geen anderhalve euro)
- peper
- zout
Verder voor bechamelle (gelijk op bloemkool)
- muskaatnoot poeder
- Optioneel Groene kruiden (droog in potjes bij de supermarkt) dat heet dan provinciaalse of kruidentuiltje of zo
Verder voor champignon saus
- champignons
Verder voor pepersaus
- potje verse pepers. Niet zo droge bollekes maar van die in olie/sap
Bereiding
- Doe een hoekje boter in de steelpan en zet het vuur aan … niet te hevig bij electrisch vuur in de helft, bij gas laagste stand
- Schud het room briquetje even (anders blijft het dik vanonder zitten)
- Doe de helft bij de boter in de steelpan
- Doe de andere helft in een kommetje
- Doe er peper en zout in naar eigen smaak … ik neem meestal 4 draaien zout van de molen en 5 draaien peper
- Doe twee stevige koffielepels vloeiend meel bij het kommetje terwijl je met de schuim of gewone klopper rustig mengt. Het voordeel van het meel in de koude room te mengen is dat het niet dik wordt. Vloeibaar meel heeft als grote voordeel dat je saus op te warmen is dat kan bij maizena en dergelijke eigenlijk niet. Tevens is het goedkoper. Maizena is een marketing product!
- Normaal is nu de boter gesmolten en de room warm
- Doe het koude deel (kommetje) bij het warme deel en laat het opwarmen
- Blijf rustig roeren tijdens dit process voel je de saus dikker worden
Wil je pepersaus doe je gewoon de pepers er bij … wil je bechamell doe je noodmuskaat en groene kruiden er bij naar eigen smaak.
Champignons … das een ander verhaal 🙂 Het recept is min of meer het zelfde maar … in het begin doe je de boter smelten zonder room … dan je champignons in schijfjes even aanbakken in die boter, dan helft room er bij etc.
Totale tijd voor sausje … hooguit 5 minuten. Kleine lekkerbekjes tip 😉 als je rood vlees gebakken hebt … 2 lepeltjes van de rood vlees saus er onder mengen. Geeft veel extra smaak en maakt de smaak passend bij het vlees!