Energie

 

We hebben al paar keer gemerkt dat in onze badkamer de vloer nogal koud wordt/blijft als het buiten koud is. Nu onze badkamer is gemaakt in een oude achterbouw wat vroeger een stalling was. De muren en het dak zijn geisoleerd maar de vloer dus niet. Nu de ruimte is onderkelderd. De kelder heeft een hoogte van ongeveer 1m40 dus valt best in te werken. De aanbouw was reeds tot badkamer omgebouwd voor wij de woning kochten dus hoe en wat presies weten wij ook niet.

Voor bereiding…

2 zaklampen en een brede hoek grote lamp aangezien de kelder geen ramen heeft


Dit is de huidige ingang … geen wonder dus dat er koude door binnen kan… de ingang in 80 cm hoog maar de kelder zelf is dus nog 60 hoger.

Wat hebben we nu gemerkt … de kelder is maar 265 cm op 270 cm … de breedte klopt maar in de lengte missen we anderhalve meter want onze badkamer is 4 meter lang ongeveer. Daar moest ik het fijne van weten. Eerste idee … er is een stuk bij aangemetseld om zo de ruimte groter te maken (binnen in de kelder zijn alle muren de originele muren, de kelder is droog en proper + binnen ook afgetaard. Je kan er perfect aan alle sanitaire afvoerbuizen en de stroom verdeling. Tevens is er ook een doosje met uitbreiding garage op geschreven en dat is dus goed nieuws! Dit is de stroom voorziening voor onze garage waar ik al langer naar op zoek was!

Dus … hopla dan maar uitgraven langs buiten en kijken of er een stuk bij is aangezet of niet …


Linusje wilde absoluut helpen vele handen maken licht werk


De oude steen loopt gewoon door dus bijbouw is er niet … dat wordt dus plan B … aan de binnekant paar gaten maken en dan webcam en zaklamp er door steken om even te kijken wat er achter de “valse” muur zit … aangezien het waarschijnlijk de steunmuur is voor onze badkamer dallen ben ik aan het denken om dan gewoon een hele hoop PUR schuim bussen te kopen en de VOLLEDIGE holle ruimte achter de valse muur (1.5 meter diep 1m40 hoog en 2m75 breed) vol te spuiten.als ik een paar gaten maak waar ik door kan is dat op zich goed te doen. Kost wel iets maar dan ben je zeker dat daar geen koude lekken meer komen … op zich is dat een 6 m3.

De voorste toegankelijke kelder ga ik voorzien van 2 lagen isolatie platen die ik ga verlijmen tegen de dallen aan de onderkant en dan rondomrond afkitten.

Aan de buitenkant -> uitgraven, proper maken, compactuna tegen smeren, cement met compactuna en dan aftaren.


Zoals je op de fot kan zien is de pipo die het bezetsel heeft geplaatst … zowat de topper in afwerking … onderaan gewoon de grond gevolgd!!! dat ga ik dus recht afsljjpen en weg kappen en dan fatsoenlijk afwerken zodat alles er op zijn minst EEN BEETJE recht uit ziet …


De onderkant zal na de dichting zo uit gaan zien

Duur van de werken? Wel ik hoop toch dat de strook deze week is uitgegraven en dat ik tussendoor ook even isolatieplaten en zo kan halen … het vullen van de holle ruimte mogelijk week er na of zo

Gisteren avond niet gegraven maar wel veel gedaan!!!!

Eerst naar doe het zelf …


dus 2 pakken polyeteryleen platen (witte) en 15 platen SYR of zo iets … Gele platen waren duurder eh zijn 4.5 cm dik met een R waarde van 1.18 de witte stond geen r waarde op … 1 Gele plaat kost evenveel als 8 Witte …

Wat gaat er mee gebeuren… Tegen de zuidelijke keldermuur en de valse binnenmuur -> Witte platen, tegen het plafond van de kelder (vloer van de badkamer dus) van die gele platen alsook tegen de noordelijke muur!


Hier ben ik aan het werk met de plakprut en zie je ook dat ik alle leidingen mooi heb uitgesneden met een SCHERP breekmes

Zo zag het plafond dus uit… gewoon de dallen (betonnen dwarspanelen)

Gisteren met vroege shift gewerk en de platen dus rond 15.30 opgehaald bij Gamma … alle platen tegen buitenmuren en plafonds waren afgewerkt, gezaagd, gelijmt en geplaatst om 20.00 toen ben ik gestopt mijn dag had toen al 15 werkuren geteld en vond ik wel genoeg (ik heb vandaag ITIL examens dus moest ook nog wat dingen nalezen)

Kostprijs van de aangekochte materialen
– Speciale lijm voor isemo tegels te lijmen tegen plafond -> 4 kg (4 tot 6 vierkante meter) 30 euro … Volgens de handleiding. -> Droogtijd 12 tot 24 uur (hoe vaag kun je zijn) verwerking bij minimum 10 graden … ik heb de kelder goed dicht gedaan en vanmorgen om 5 uur gaan kijken toe was het 12 graden dus dat zit wel goed! -> Bison
– 3 houten latjes om hier en daar een plaat tegen te houden bij het plaatsen 7 eurp
– 2 pakken poly platen (8 stuks van 1 m op 50 cm -> 9 euro x 2
– 5 busjes acrylaat kit (wit product tec 7 zeg maar) deze heb ik gebruikt voor de muurplaten (veel goedkoper) 12 euro voor de 5
– 15 platen Syr 4.5 cm -> 8.65 euro

alles samen dus een 200 euro zeg maar …

is dat de moeite want het is toch wel wat geld?

Time will tell … de vloer zal alleszins minder verlies hebben en de koude zal minder goed doorgegeven worden maar er is een grote maar … en daar heb ik een beetje schrik voor … als de dallen tot tegen de buitenmuur liggen dan is de volledige vloer gewoon 1 grote koudebrug … time will tell

Foto’s zeggen meer dan woorden gisteren isolatie werken afgewerkt!

plafond volledig gedaan dat ding in het midden is de stabilisatie van het toilet


Alle kleine restjes mooi opgewerkt


De noorder muur ook met de duurdere platen gedaan


Tussenwand ook gedaan maar met de goedkopere platen

 

Maxipur heeft onze spouwmuur ingespoten met PUR dit is ook een enorm verschil!

http://www.maxipur-isolaties.be/

 Posted by at 05:43