Gevel kaleien

 

En hopla de test is gedaan op een stukje geven aan de achterkant … dit stukje is zowat het slechtste stukje dat we hebben met voegen die tot anderhalve cm diep verdwenen waren, poreus geworden stenen, vuil, etc dus ideaal om een testje op te doen.

hier zie je de status, zeer slechte staat om het zo maar te zeggen … onderaan zie je de staalborstel die ik gebruikt heb om het grove vuil er af te schrobben … dit gaat het meeste werk zijn! daarna met een normale ruwe haar borstel over gegaan om te ontstoffen

Dit geeft een ide van onze gevel … je ziet duidelijk het stuk dat ik heb afgeborsteld … een aardig kleurverschil dus.


Als initiele laag heb ik 1/4 delen compactuna met water met een plantensproeier aangebracht (bij de volledige gevel zal ik dit doen met zo een onkruitverdelgdrukspuitding (goed scrable woord ik ken de echte benaming niet). Je kan de laag mooi zien op de stenen dus makkelijk aan te brengen … niet te zuinig uiteraard…


Het laat een witte gloed na op de stenen


Dan … een papje gemaakt van 1 deel witte zand, 1 deel witte cenemt, 1 deel compactuna en 1 deel water. Dit is de hechtlaag. Goed gemengd en ik heb voor het stukje in deze foto’s 500 gram / mililieter van ieder gebruikt. Het geeft een soort behangpap … Dat heb ik met een witkwast aangebracht op de muur in een paar dunne laagjes over mekaar zodat ik alle plaatsjes mooi bereikt had


Dit is het resultaat van de voorstrijk hechtlaag … belangrijk is dit niet te laten droegen hier moet de kaleilaag direct in hechten.

ik heb dan snel een kalei pasta gemaakt door 2 delen cement, 4 delen witte zand, 2 delen water 1 deel compaktuna. Dit geeft een soort dunne mortel … heel smeerbaar en dus ook met de witkwast aan te brengen

Dit is wat je dan krijgt en stemt aardig overeen met wat we voor ogen hebben … geen voegen opgevoegd of niks gewoon mooi opsmeren met de borstel !!! Wat een werk gespaard.


Hier zie je het droogprocess. Het is heel erg licht gebroken. Natuurlijke kleur. Afwachten wat het vrouwtje van de kleur vind… dat is haar keuze


Close-up van het resultaat

Hier zou nog een transparante beschermlaag overkomen maar dat maakt niks uit aan het resultaat …

alle tips vragen antwoorden welkom uiteraard

De kleur is goedgekeurd dus we kunnen materiaal bestellen … muren, materiaal, gereedschap, nieuwe goten … komt de begroting op een 1000 euro !!! Peanuts tegen de offerte van 25000 euro om het uit te slijpen en op te voegen we zijn dus enthousiast 24000 euro besparen …

Wel alvast wat misverstanden weg nemen
– onze gevels zijn volledig droog, we hebben 2 jaar geleden alles uitgegraven en afgeteerd in de grond, dat was het enige vocht gevoelige aan onze woning.
– kleurverschillen zijn er dus niet dit komt net door de compaktuna. De compaktuna zorgt ervoor dat poreuze stenen het spul opzuigen, daardoor kan er geen water meer in maar wel lucht door. De steen wordt als het ware opgevuld met compaktuna waar normaal bv slagregen er in kan
– doordat we in 3 lagen werken krijg je een dichting die volledig waterafstotend is
– je kan dit niet vergelijken met cementeren, daarbij maak je de muur proper en smeer je er cement op met hooguit wat zeep of zo in om het smeerbaar te maken … dat kan je niet vergelijken want de cement wordt dan net een spons … daardoor trekt zelfs het vuil in je cementering dat wilde we niet!
– vuil valt wel mee … het is volledig waterafstotend dus het vuil loopt er als het ware vanaf. Door de compactuna krijg je hetzelfde effect als een wax op je auto. Het is geen verf dus ik zal ook niet zomaar opnieuw moeten verven… je kan het zelfs afspuiten met een tuinslang of hogedrukspuit op gematigde druk.

Compaktuna mortel heeft volgende eigenschappen
– 15 keer sterker dan gewoon cement
– waterdicht
– vochtafstotend
– kan tegen chemische middelen zoals benzine diesel benzol etc (afstotend ook na 6 maanden ondergedompeld te zijn in de benzol producten )
– mechanische draagkracht zelfs voor metalen wieltjes

Dit is eigenlijk spul wat men meer in de industrie gebruikt. Het kost een pak centen maar … je doet het ineens goed. als je ziet dat onze kosten voor de muur materialen 10 procent witte cement en zand zijn … de rest is voor de compaktuna dan weet je dat dit degelijk spul is.

We hadden weinig andere opties onze gevel is een compositie van 4 verschillende soorten stenen, daarnaast ook nog eens verschillende soorten voegen, hier en daar lapwerk etc … dus het was of verven, of alles strak bezetten of wel stenen uitslijpen vervangen hervoegen etc … allemaal veel te veel werk, vak heel erg vuil en het resultaat eigenlijk niet noodzakelijk mooier dan wat we nu gaan doen.

Het is voor veel mensen een gewaagde keuze … nu de mensen die het test stukje hebben gezien hebben zo iets van … veel werk maar ziet er wel erg mooi uit. We hebben zelf nog niet echt een idee van hoe het totaalplaatje gaat zijn maar we verwachten er wel veel van extra voordeeltje … in de zomer buiten zitten en filmpje projecteren tegen de gevel hahahaha …

Gisteren de eerste materialen aangekocht
– 2 x dekzeil van 2bij3 meter aan 8 euro per stuk
– 4 rollen supertape (duct) voor 2.99 euro per rol
– 2 sets werkhandschoenen maat8 en maat10 (voor Li en voor Mezelf) 4 euro per stuk
– kleinere mixer om de papjes te mixen met het boormachine paar euro weet niet meer juist hoeveel

Gisteren nog wat spullen gaan kopen !!!


Busje zat flink vol Linusje is in zijn “ik wil mijn fietshelm permanent op hebben” – fase hier zie je verder 15 bussen van 5 liter Compaktuna PRO en een doosje rode bakstenen …


In de koffer de rest van de 200 rode bakstenen (ik moet nog een stukje muur opmetselen voor ik kan bezetten … dat is wat voor deze namiddag als ik terug ben van het werk … tevens 3 zakken van 25kg witte cement 6 zakken witte fijne zand. Op die momenten zijn minibusjes dus echt wel handig Zeer fijn ding zowieso


Alles mooi in de kelder gelegd …


De rekken waar we normaal afval sorteren even in gebruik als voorraad voor de werken


Compaktuna pro kan je zelfs zwembaden mee maken

tevens snel naar Brico geweest (doe het zelf zaak … ) om wat afplaktape, plastic, borstels, etc te halen

Begroting?
Stenen 74 euro voor 200 stuks
cement 25 euro voor 3 zakken
zand 26 euro
compaktuna 465 euro
doe het zelf 50
alles samen dus een 600 euro


gisteren begonnen aan een stukje muur bij te zetten … denk er aan dat dit mee bezet zal worden dus verschil in stenen zie je niets van in uiteindelijk resultaat.

En hopla … gisteren na het werk nog wat verder gedaan aan mijn muurtje nog een rijtje of 6 te gaan en dan is het klaar eens we alles van een kaleilaag hebben voorzien komt er een blauwe steen op ter afwerking … zal een behoorlijk ander uitzicht zijn. Het blijft mij overigens een groot vraagteken waarom men dit heeft afgebroken dit muurtje zorgt net dat het keldergat beschermd wordt van slagregen. Enige dat ik me zou kunnen indenken is zicht op de oprit van aan de deur … of iets met lichtinval of zo. Nu beide zijn belachelijk dus zal blij zijn als het klaar is 200 bakstenen verdorie voor zo een klein stukje muur

Zo ver ben ik nu … 16 rijtjes hoog … normaal mag je maximum 7 rijtjes per dag metselen (anders wordt de druk op je onderste voeg nogal groot waardoor deze inzakt) dus daar heb ik me ongeveer aan gehouden.


bovenaanzicht

Ik werk nog tot 14.15 vandaag en dan Linusje ophalen -> naar boels -> stelling + kraanwagen ophalen!

Wat een klus … mijn god. Kaleien vraagt zeer veel energie. We hebben 1 muur volledig klaar (die aan de oprit dus wel een grote!) dus:
– met borstel afborstelen
– voegjes hier en daar herstellen
– compaktuna water fixeerlaag
– compaktuna cement zand water hechtlaag
– compactuna bezetsel met zand en cement

Hoe ziet het uit? wel … ik zal eens ik mijn datakabeltje terug vind mijn foto’s uploaden en een volledig verslag plaatsen.

Het plaatsen van de knikarm hoogtewerker ging zeer goed en is ook erg stabiel, we kunnen hiermee 3 van de 4 gevels doen. Voor de vierde gevel zal een stelling geplaatst moeten worden maar de kans dat we dat deze week nog halen is klein. Er is nl 2 dagen regen vorspeld en regen gaat niet samen met kaleien.

Kortweg … het resultaat is best vetjes maar mijn god wat ben ik nu al dood moe en we zijn pas maandag avond … nog 4 dagen te gaan!

Foto verslag zoals beloofd !!! 40 foto’s die de afgelopen 7 dagen zowat samen vatten … momenteel is het grote kuis vandaag al naar containerpark geweest en wat dingen opgeruimd, tape af gedaan, etc


schoonpapa brengt de lift gehuurd bij boels kost je 500 euro ongeveer voor een week inclusief val harnas, beveiligings klemmer, antidiefstal slot, stroomkabel 220 volt en alle andere toebehoren.


Yes hij is hoog genoeg


voor foto


goed afplakken … compaktuna is chemisch beschermend dus poetsen is een ware hel


laatste stukje metselwerk


zoals jullie kunnen zien … op sommige plaatsen was de gevel echt slecht er aan toe … dit was een onrechtstreeks vocht probleem … dit komt niet van optrekkend vocht of zo maar simpelweg van jaren lang sneeuw van de oprit tegen de muur te borstelen.


goed om weten


kraan zowel in bakje als beneden te bedienen … ging verbazingwekkend makkelijk overigens!!!


borstelen


best hoog … 12 meter


eerste laag bij aanbrengen wit en eens gedroogd een soort blinkend resultaat


de eerste laag is 1 deel compaktuna 3 delen water verhouding … geeft een soort vulling aan de steen waardoor water zich niet meer in de steen kan vast zetten :tevens hecht hier alles veel beter op.


tweede laag en de schouw al direct ook de derde laag … gewoon omdat ik aan de schouw 2 extra lagen heb aangebracht omdat je hier niet nog eens aan wil klommelen … is dik 12 meter hoog en dat is best een onhandige hoogte!


in progress


afgewerkt resultaat … net zoals in de boekjes


Zicht op de werken die aardig vlotten

eerste toplaag …


2de toplaag ter afwerking


je wil niet weten hoeveel emmertjes ik zo gemaakt heb …


woooowwww … eerste zicht ziet er aardig uit


dakgoot ook maar even proper gemaakt … na 40 jaar of zo


zo 2 emmers per kant!


detail … gelijk in de boekskes

we moeten nog wat details doen maar we zijn aardig in de wolken. Totaal ander huis, gevel beschermd en veel lichter. De laatste gevel moet met stelling en wordt in de zomer gedaan alle matteriaal is al hier.

Totale begroting volledig huis
hoogtewerker 500
compaktuna 400
zand en cement ook iets van een 200

pak alles samen 1500 euro.

Als je dit zelf wil doen … weet dat het enorm zwaar is … je smeert op paar dagen ongeveer 700 kg cement en zand tegen je huis … lus nog een 50 liter compaktuna … en een hoop water! tevens moeten alle mortels ook aangemaakt worden … met de boormachine mixen ging niet omdat het te waterig was en dan hangt het overal behalve in je emmer!

Hehehe ja ik ben een Belg en dat valt dus op maar ik ben wel afkomstig van vlak tegen de Nederlandse grens dus dat maakt het toch een beetje goed he Ben eigenlijk afkomstig van Lanaken vlak tegen Mestreech (Maastricht dus) en om eerlijk te zijn ik volg meer van het Nederlandse nieuws dan van het Belgische

Enfin … ontopic gisteren avond nog even een leuk nieuw lichtje opgehangen aan de voordeur. Een stuk moderner dan het vorige. De standaard 2 halogeenlampjes van 35 watt vervangen door LED spotjes van 3 watt warmwit. Ook de deurbel is terug gehangen.

Dan vandaag gaan kijken voor geborsteld stalen huisnummers (15) … de 5 was voorradig maar de 1 dus niet … 3 a 4 weken wachten. Dus ik ga eens in een paar andere winkels kijken.

Dan op naar de Yaris … die had hier en daar wat spatjes compaktuna. Dat ding is dus goed spul je krijgt het amper van je auto af! Dus … 4 keer gewassen en met sticker verwijderaar is het dan toch gelukt … ineens ook maar eens flink in de wax gezet en hij is weer als nieuw. Vrouwtje kan dus weer fijn op pad zonder door een walm van witte pukkels te moeten kijken.

Beetje off topic maar wel leuk … ik ben momenteel wat panorama foto’s van tijdens de werken aan het stitchen … ik zal ze dadelijk ook even hier posten

Foto overzichtje van buiten verlichting aan de voordeur


Dit zijn de led spotjes … dus 3 ultra bright warm white leds. In totaal 3 watt en komt overeen met 25 watt halogeentje.


En zo ziet het nu dus uit vooraan in het portiekje. De blauwe steen moet nog gepoetst worden!


Detailbeeld van het lampje. Het heeft dus een spotje naar boven en naar benenden waardoor je mooi vloedlicht krijgt.

 

 Posted by at 06:27