Keuken

 

Dit weekend beetje een meevaller gehad we waren al een tijdje op zoek naar een raam voor in de keuken, er was geen daglicht dat direct binnen viel dus steeds licht aan doen. Nu je kan gewoon een nieuw raam bestellen maar als je wat geduld hebt en dan 2dehands.be of kapaza in het oog houdt kom je soms wel eens iemand tegen die een foute maat heeft besteld of bv een stock verkoop etc. het is dan natuurlijk wel beetje kijken of je een bruikbare maat vindt. Nu vrijdag had ik geluk.
– 60 x 60 cm
– hoog thermisch glass
– uv filter
– 5 kamer kunstof frame
– hoge k waarde
– Duitse makelij
– alle montage matterialen er bij
– nieuw
– op 12 km van bij mij thuis !!! wat een meevaller !!!

ik heb 75 euro betaald en direct kunnen ophalen


dit is dus de aankoop …


folie plakt er nog mooi op en zoals je kan zien alle benodigdheden zitten er bij. Muurbeugels, klink etc.


onze keuken zonder directe lichtinval. Altijd werken met kunstlicht … echt aangenaam is dat niet! Ow ja … de keuken gaat er ook uit en wordt volledig verandert daar volgt natuurlijk ook een foto verslag van

Beton dwarsbalk, L profiel om buitenmuur extra steun te geven (bovenaan), cement mix en wat kleine rommel zoals 2 component montage schuim… Het is de eerste keer dat ik deze gebruik en dat is goed meegevallen. Zet veel minder uit, veel sterker en werkt stukken fijner.


Centergat


Eerste voegen los maken! Gewoon uitbreken doe ik niet aangezien ik liever de stenen recupereer, je weet nooit als je eens ergens iets moet herstellen of zo heb je originele stenen. Altijd handig! Het is niet eens zo veel extra werk en het drukt ook de costen van het containerpark.


Eerste steen er uit … en nu kan ik ook zien dat de isolatie (PUR) die door Maxipur geplaatst is (zie begin van dit topic) daadwerkelijk overal zit de spouw is dus goed geisoleerd! Het bemoeilijkt wel aardig het verwijderen van de stenen want de schuim plakt dus vast aan de stenen.


3 rijtjes


5 rijtjes


8 rijtjes


10 rijtjes … het gat is klaar geen paniek inderdaad de stenen zijn niet allemaal mooi recht afgekapt maar dat wordt bijgewerkt eens ook deze gevel gekaleid wordt … het is beetje samenloop we konden niet kaleien en geen nieuwe keuken zetten omdat eerst het raam moest gemaakt zijn …


Isolatie weg gedaan en dan de bovenste voeg ver uitgestoken, direct de L geplaatst, hier heb ik geen foto’s van omdat ik de L zo snel mogelijk er in wilde hebben. Je wil echt niet dat de stenen beginnen zakken


hier zie je dat alle isolatie weg is


Ons hulpje was ondeugend


Werk altijd proper ik heb de buitenstenen eerst langs buiten weg gedaan en alles proper gemaakt dan heb je niet van dat rood poeder binnen!


Aan de binnekant, allemaal gaatjes geboord met de boorhamer! Dan het bezetsel verwijderen … gewone grote platte schroevendraaier en een kleine hamer


Na wat geduld hou je dan dit over … ik had geen zin om de volledige rand opnieuw te moeten bezetten dus voorzichtig gewerkt.


En dan met hamer en bijtel … kappen maar


Hopla een gat en VEEEEL licht/lucht


Dit is wat je nu aan de buitenkant ziet


Raam passen, plaatjes er onder en zorgen dat alles tip top waterpas is! Dan opspuiten met de montagekit en uiteraard de metalen beugels vast nagelen


Her nieuwe zicht van uit onze keuken !!!


and then there was light


Hier zie je goed hoeveel licht het geeft. Ook al is het de noord kant, vooral tegen de avond heb je echt wel flink wat licht!


Zo ziet het aan de buitenkant uit valt best aardig mee


Keuken na de werken

En gisteren thuis gekomen na het werk rond 20 uur en toch nog de dagkanten gezet met 2 component schuim


Beetje donkere foto … ruis … nja het is een gsm he alles mooi op maat gemaakt en vast gezet met schuim


Schuim weg gesneden


Witte Acrylaatkit en spuitpistool


gaatjes opgevuld met prut … niet te proper maar … ik heb een geheim wapen ontdekt


Mijn geheim wapen kan je de overschot er diep in wrijven !!! Gewoon een bakje met zeepsop klaar zetten en zorgen dat je het speeltje goed nat houd.


Bovenaan ook ik zie jullie al denken dat komt nooit goed …


Tadaaaaaa


zo ziet het nu uit … komen naderhand tegeltjes te staan dus we zijn van het vuil af en alles is voorbereid

Succes ga ik zeker nodig hebben aangezien ik totaal geen ervaring heb met keukens en dergelijke, hopelijk helpt mijn allround kennis en lukt het allemaal om tot een net eindresultaat te komen! In ieder geval al even een paar foto’s om te beginnen van de geïnstalleerde keuken bij de vorige eigenaar. Alles is netjes los gedaan en niks beschadigd, ook het transport is perfect verlopen!

Ik heb alles mee genomen behalve het werkblad (aangezien ik voor een andere opstelling ga moet dat hermaakt worden en zo een laminaat werkblad kost geen stukken van mensen, tevens wil ik een ander fornuis, spoelbak en kraantje …

001.jpg

002.jpg
De hoekkasten en dergelijke heb ik niet nodig maar ik kijk naderhand wel eens de keuken klaar is wat ik daarmee doe … de spoelbak en kraan ga ik dus veranderen ook al is deze nooit gebruikt :) of toch maar heel erg weinig.

003.jpg
Dit fornuis … idem :) men gebruikte altijd de bijkeuken op het beneden verdiep deze stond in de “schoon plaats” zeg maar. Fornuis ga ik wel opnieuw op 2dehands.be of zo zetten … als het niet verkocht raakt maak ik het naderhand in de kelder of zo.

004.jpg
De bovenkastjes zijn 35 cm diep wat dus PERFECT is voor wat ik nodig heb :) dit komt helemaal goed … eerste metingen zien er veel belovend uit!

005.jpg
Deze onderste kasten zijn dus ook 35 en perfect voor wat ik wil doen!

006.jpg
Dubbelas aanhangwagen van een nonkel geleend (het was 150 km rijden enkele rit! Dus dubbelas was toch wel raadzaam)

007.jpg
De delicate spullen in de auto geladen

008.jpg
Mijn god wat mis ik mijn minibus :( maar goed dit ging ook. Gelukkig maar 1 keer moeten rijden

009.jpg
Thuis alles uitgeladen … mijn God wat een hoop kasten :) zoals jullie zien moet ik er nu dus wel aan voort doen aangezien ik niet aan mijn livingtafel kan :) Ik ga eerst alles op maat maken en passen, tussenstukjes maken, nieuwe sokkel of pootjes (doordat ik een andere configuratie gebruik kan ik de vorige niet gebruiken) en dan als alles netjes gemaakt is, alle scharniertjes en zo los maken, schuren (uiteraard eventuele gaatjes en plekjes vullen met filler en kraspen om de nerven door te trekken op het vulsel), afstoffen, ontvetten, primer en lakken.

010.jpg
Ze moeten net zo worden als de kasten op de achtergrond! Dat was een gelijkaardig project, op die manier past alles netjes bij mekaar en is er weer een heel groot werk van mijn lijst te schrappen.

Van de overgebleven kastjes ga ik waarschijnlijk 2 nachtkastjes maken … de rest kan altijd nog dienen in de kelder of zo!

 

Ben momenteel stevig verkoude maar kon het toch niet laten om op het gemak wat te klussen dit weekend. Eerst en vooral gaan shoppen, alles gekocht om de stroom om te leggen, contactdoosjes etc etc. Tevens primer gekocht en spuitbussen ral 9010. Ik ben gegaan voor spuitbussen om de binnekant te doen van de kasten gewoon om te kijken of het haalbaar is en mee valt.

Ik ben er dus ook achter gekomen dat er aan een spuitpistool inderdaad wat voordelen zitten … bv onder hoeken spuiten of ondersteboven. Dat gaat met zo een rattle-can dus niet, nu door de kasten verschillende keren te draaien en heel veel dunne laagjes te spuiten is het resultaat ook erg netjes met spuitbussen. Alles komt zoals altijd aan op voorbereiding uiteraard.

Ter voorbereiding heb ik met vulmiddel alle zichtbare gaatjes opgevuld en vervolgens alles netjes opgeschuurd. (Er waren maar een 4 tal zichtbare gaatjes desondanks ook een paar andere dicht gemaakt omdat het dan allemaal iets strakker uit ziet en … omdat ik eerst even op niet zichtbare gaatjes heb geoefend om te kijken welk vulmidder en hoe dichtmaken het beste werkte.

Daarna alles lichtjes opgeschuurd met van die 3M Schuursponsjes en alles afgepoetst met vochtige doekjes. Vervolgens alles goed ontvet met thinner (De 3 eerste kasten … de rest is nog work in progress).

Ik ben gegaan voor Motip/DupliColor, verf is altijd iets heel erg persoonlijk, ik heb al vanalles gehad en eigenlijk in van die bussen heb ik enkel met Motip goede ervaringen, Huisproducten van bv Gamma heb ik ook eens getest maar die dekken veel slechter en hechten minder waardoor je sneller lossing krijgt zelfs van de primer.

Ik ben gegaan voor 3 uiterst dunne laagjes primer en 5 toplagen lak. Onderschat het niet … spuiten is een werk van lange adem. Het is niet noodzakelijk sneller dan rollen! De kans is groot dat ik de deurtjes ga rollen net als mijn kasten omdat je dan een dikkere laag heb wat beter bestand is tegen veelvuldig gebruik, ik bekijk even hoe de spuitresultaten zijn eens alles klaar is om die beslissing te nemen.

Begroting? Wel voor mijn keuken schat ik toch dat ik rond de 250 a 300 euro aan verfproducten kom. Of dat veel is cho … het is best wat centjes maar dan zijn alle kasten binnen en buiten gedaan, ik zou ook enkel de zichtbare plaatsjes kunnen doen en de deurtjes dat is een pak goedkoper maar ik vind witte binnenkasten prettiger, dat vergroot natuurlijk wel gigantisch de lak oppervlakte! 1 spuitbus heeft ongeveer voldoende lak voor 1.8 vierkante meter (in het meer lagen systeem … dus ja dat loopt snel op.

Nu … genoeg uitleg het foto verslag.

001.jpg
Aangezien ik de “oerdegelijke sokkel” Niet kon hergebruiken door het veranderen van de opstelling ben ik bij Ikea deze pootjes gaan halen. Ze zijn in te stellen, ik ga alles hoger maken (19cm onderpling) omdat ik dat aangenamer vind voor mijn rug. Tevens komt het dan op gelijke hoogte met mijn eerder gemaakt doorgeef-buffet. Uiteraard worden naderhand ook plingen op maat gemaakt in mdf en gelakt.

002.jpg
Gaatjes vullen … het ziet er erger uit dan het is :) dit is voor heet schuren en oppoetsen uiteraard.

003.jpg
De electriciteit los gedaan, ik blijk dus 2 fasige aansluitingen te hebben … dat valt me wel wat tegen maar … we roeien met de riemen die we hebben. Wordt vooral eens uitzoeken hoe dat zit met inductie boosters van de Ikea en of dat hier op kan. Deze aansluiting gaan we dus verplaatsen zo een anderhalve meter, dat is een werkje voor deze week. Ook moet er een stopcontact verplaats worden en 1 bijgemaakt voor de afzuigkap.

004.jpg
Dit is het systeem waarmee kastjes tegen de muur worden vast gemaakt (bovenkasten) binnen in de kast kan je de boel aandraaien. Ik heb platte haken en degelijke pluggen (Fisher) gehaald om alles stevig vast te hangen. Ik moet wel nog even kijken hoe die vastschroef dingen werken en waarom er 2 stelschroeven zijn. Ik heb maar 2 bovenkasten die ik ga gebruiken, die twee worden ook nog eens onderling verbonden.

005.jpg
Dit was de eerste primer laag … alles komt neer op dunne laagjes, de eerste laagjes zie je bijna niet!

006.jpg
Primer laag 2

007.jpg
3 lagen primer op een legger, mooie is dat je de houtnaden netjes blijft zien

008.jpg
Einde van de primer werken. Inderdaad niet alle stukken zijn gelakt! De wanden die tegen mekaar of tegen muren komen ga ik niet lakken dat zou pure geld verkwisting zijn.

009.jpg
Eerste laklaagjes dit zijn er 2 of 3 denk ik

010.jpg
Begint ergens op te trekken … ja er zijn paar kleine metalen deeltjes die mee gelakt zijn. Dat is omdat deze verankerd zijn in het hout en ik doe de houtschroefjes liever niet lis. Hier wordt de scharnier houder op geschroefd en vervolgens de scharnieren ingeklikt dus die kleine deeltjes gaan niet zichtbaar zijn.

011.jpg
Dit is het lak resultaat … deze gaatjes zijn voor onderplingjes en dergelijke.

012.jpg
Hier zie je de netjes glanzende randen, veel dunne laagjes en goede voorbereiding zijn de enige garantie op een proper resultaat. Ook de droogtijden tussen de lagen zeker respecteren en na de laatste laag alles een uurtje laten drogen dan kan je het voorzichtig binnen zetten en 24 uur laten uitharden! Daarna heeft het zijn finale hardheid!

013.jpg
Bling Bling leggers. de onderkantjes hebben maar 1 laklaag en 1 primer laag, de bovenkanten mee gedaan met de rest van de kasten. De onderkanten komt nooit iets tegen dus dat moest gewoon wit zijn.

014.jpg
Hier kan je zien dat alles netjes glossy is ook de achterwanden en dergelijke. Het echte resultaat zal uiteraard pas zichtbaar zijn eens het geinstalleerd is

015.jpg
Tekenen op muren is altijd leuk. Alles netjes afgemeten en met een zacht potlood aangeduid, het glasvlies gaat uiteraard weg eens ik begin te tegelen … dat is iets voor januari schat ik. Mijn doel is om de keuken gelakt, heplaatst en afgewerkt te hebben voor de feestdagen! (Ik heb geen verlof dus het is voor/na de uren en in het weekend.

016.jpg
Aangezien ik in de woning woon hou ik alles dus continu bij met stofzuiger en poetsdoek. Het fornuis blijft ook aangesloten tot het laatste moment. Alle witte wanden en tegeltjes gaan dus weg in 1 van de volgende fases. Het lampje links wordt vervangen door een contact door die een ledstrip boven en onder de bovenkasten zal doen oplichten. Er blijft naast de bovenkast dus ook een 7 cm over die ik zal voorzien van een soort vulstrip, Die kan dan de transfo’s en kabels verdoezelen (Ik heb een hekel aan kabels) tevens kan ik dan dat vulstuk los doen mocht het nodig zijn om aan de aansluitingen te komen. Niet dat 7 cm praktisch is maar het is beter dan geen toegang uiteraard.

 


pootjes maken … best een kunstje. Ik dacht eerst met de bovenfrees gaatjes te maken maar die kan ik niet stabiel zetten dus is het met de boormachiene en een rustige vaste hand. Te diep boren en ik heb gaatjes aan de binnekant … dat willen we dus niet. Voor de volgende onderkasten eerst gaatjes boren voor de pootjes en dan spuiten  als ik dan mis zou boren kan ik het nog opvullen en schuren… voor de eerste 8 pootjes is het goed gelukt. Je ziet op deze foto ook mooi het resultaat van de zichtbaar blijvende houtnerf. /me like 


De Plint aan de voorkant valt 9 cm in … eens de plint er tegen staat is dat dan een 7 a 8 cm. Ik wist niet goed hoe veel dit moest zijn dus ben ik stiekem in de gamma bij demo keukens gaan opmeten  hoe goedkoper de keuken hoe minder diep de plint ligt blijkbaar. De mij ligt dus op diepte van de luxe keukens. De pootjes zijn niet stabiel stabiel … maar eens alles tegen mekaar gemaakt is heb je wel een vrij stabiel geheel. Alles wordt ook nog eens verankerd in de muren dus het zal wel goed komen.


Scharnieren en schuifleiders terug geplaatst. De schuiven worden er gewoon in geklikt en de kastdeurtjes is dus ook maar gewoon 4 schroefjes vast draaien. Hier zie je ook al 2 tegen mekaar gemonteerde kastjes. Best netjes als resultaat.


andere kant en de leggertjes er in gelegd. Alles voelt echt super solide aan en alles is echt heel netjes op maat gemaakt. Je ziet dat dit een duurdere keuken is geweest. Ook alle scharniertjes hebben luxe afwerkingsplaatjes zodat stelschroefjes niet zichtbaar zijn. In het wit is het direct een totaal ander zicht dan de ouderwetse bruine kastjes.


In detail ja aan het scharniertje moet ik 2 puntjes bijwerken was mijn fout  De kleur valt heel erg goed mee en geeft een mooie glans die makkelijk te onderhouden is. Vochtige doek of microvezel gaat allemaal. Ik ben aan het denken om van die bescherm rubber dingen te halen op rol in de ikea om op de leggers te leggen.

Het schiet dus wel een beetje op maar werken, papa zijn, en klussen blijft soms een opdracht … vooral in het weekend zal het weer met sprongen vooruit gaan. Ik hoop in het weekend weer 2 kasten te spuiten en klaar te hebben en dan kunnen de bovenkasten opgehangen worden en het sanitaire blok plus zijkast geplaatst worden. Ook de electriciteit hoop ik omgelegd te hebben.

Weekend geweest dus weer een verslagje. Tegenwoordig is het nogal druk doordat zoonlief zwemles heeft op zaterdag, tevens vrijdag gaan babysitten op broertje en de hond dus de weekendtijd was beperkt. Desondanks aardig opgeschoten!


Dit geeft een betere indruk van het eindresultaat na het lakken, je ziet de houtnerven er heel lichtjes door.


Deze kast is de 2de bovenkast. Ik ga maar 2 bovenkasten hergebruiken. De overige worden nachtkastjes en storage in de kelder!


ergens tussen de lagen door aan het drogen


Hier begint het er een beetje op te lijken. Je ziet ook dat de bovenplaat van deze kast een tikkeltje uit zijn hoek staat. Gelukkig zie je daar niets van na de installatie.


Ook een onderkast netjes gespoten. Ook hier uiteraard weer enkel de zichtbare delen


Zoals bij alle werken zit het hem in de details. Alle scharniertjes en plaatjes zuiver gemaakt en ontvet. Tussen de drogende lak lagen was er hier tijd voor. Zoonlief was ondertussen zijn leesoefeningen aan het doen dus ik had nog wat te luisteren ook.


Scharniertjes en ladegeleiders terug geplaatst


De pneumatische boorhamer uit gehaald om aan de slag te gaan. Alles zeker 4 keer nagemeten en gedubbelchecked!


en dan heb je ineens … je eerste kastje hangen.


Zoals met alle verbouwklussen krijg je ook minder leuke verrassingen … mijn muren zijn dus nog schever dan ik initieel had verwacht. op 35 cm is er 1 cm verschil  ik ga dus allemaal vulstukjes maken in mdf en ook netjes lakken. Geen rampen maar desondanks wordt je daar niet vrolijk van. Tevens neemt dat waarschijnlijk even veel tijd dan al de rest samen (leert mijn ervaring mij)


Dit is eerder informatief. De pluggen en haken die ik gebruikt heb voor de bovenkasten samen met hun maten.


Stevige verankering … geen zin om een vallende kast mee te maken!


Tweede kast hangt ook  waar het lichtpunt was is er nog plaats (een 13 cm) daar ga ik de transfo’s van 2 ledstrips plaatsen. 1 ledstrip boven op de kast en 1tje er onder! Dan wordt er een vulstuk gemaakt zodat het geheel netjes afgewerkt is van muur tot muur.


Overige kasten (2) geschuurd en ontvet …


Hier waren 2 hoekjes afgebrokkeld … ik weet dat het niet perfect is maar je moet iets doen… opgevuld met aangedikt vulmiddel … morgen schuren en kijken of het nog bijgewerkt moet worden. Het zal alleszins beter zijn dan afgebrokkeld. Dit is de kast onder het fornuis en op het bovenste deel komt er een schuif dus dit is niet zichtbaar. Desondanks opgelapt.


Stroom voor kookplaat komt op de verkeerde plaats voor de nieuwe opstelling … dus een gleufje gekapt. Dit stopcontact wordt vervangen door een wandcontact doos die gewoon overtegeld wordt, Ik heb dikke kabel gehaald om dus tot in de hoek te gaan. Daar komt een nieuwe opbouw contact doos of ik kap terug een nieuwe voor inbouw (even kijken in de zelfbouwmarkt wat het voordeligst is) Ik heb behoorlijk wat plaats achter de 2 kastjes die in de hoek uit komen. Die plaats ga ik opvullen met glaswol, net als de ruimte onder de kasten tegen de buitenmuur. Als er toch verloren plaats is dan liever geisoleerde!


Het moment dat je blij bent dat je niet met de slijpschijf bezig bent. Dit is de ga en terugkom leiding van een stopcontact. Gelukkig liggen ze diep genoeg zodat de nieuwe leiding er gewoon over kan! Ik had met een oude schroevendraaier allemaal kleine tikjes gegeven in het bezetsel, dan het laagje bezetsel weg getikt om vervolgens met een bijtel voorzichtig te kappen. Ik wilde zo weinig mogelijk stof dus constant bijgehouden met de stofzuiger!


Het kapwerk …


Gleufje klaar 


Even iets in de kasten gezet ter motivatie en voor het goede gevoel. Perfect gemaakt voor nutella potten  ook al stiekem even getest met een paar glazen of alles past … ziet er goed uit!

Deze week heb ik de vroege dus even kijken of alles goed gaat en dan kan ik mogelijk tegen volgend weekend beginnen aan de onderkasten! Dan schiet het ineens goed op!

En we schieten op. Eergisteren de hoekjes bijgewerkt en nog eens vulmiddel op gedaan, vervolgens gisteren alles geschuurd. Tevens wat gaatjes gevuld in de grote onderkast van de spoelbalk en ook daar alles geschuurd plus aansluitingen uitgemeten.

Gisteren de kast onder het fornuis gespoten (die met de bijgewerkte hoekjes)


Eerste laag primer gespoten hier zie je links beneden hoe netjes de bijgewerkte hoekjes zijn geworden. Ik was best fier op mezelf want had er wat schrik voor … dat vulmiddel krimpt en als je te wild schuurt kan het beginnen afbrokkelen en dergelijke dus echt heel voorzichtig geschuurd.


Ergens tussen toplaag 2 en 3 … aan de hoekjes is niets meer te zien. De binnenkant van deze kast zie je eigenlijk niet zo veel van omdat er grote schuiven in komen. Desondanks netjes gespoten dan is alles hetzelfde … spuiten gaat steeds beter. Echt een kwestie van techniek.


Nog een legger die gedaan moest worden voor de smalle onderkast in het begin van de keuken


Ziet er best smooth uit  ik wordt nog eens een pro hahahaha. Bij lakken is het inderdaad zo dat vele dunne laagjes en een goede voorbereiding je eindresultaat bepaald


En toen begonnen met het inruimen van de bovenkasten … gewoon om een goed gevoel te krijgen  jaja ik ben een hipster … mocht ik een vrouw zijn was ik waarschijnlijk een Libelle vrouwtje 


Whoppa alles past netjes  in de bovenkast de wat specialere glazen zoals mijn special edition cola glazen, jupiler glazen champagne flutjes, bacardi mochito glazen … en mijn espresso tasjes. Kortweg alles waar ik liever niet van heb dat mijn zoontje er mee door het huis loopt. Deze kasten kan hij de eerste jaren nog niet aan zonder stoelen en trapjes 

Behoorlijk wat vooruitgang geboekt dit weekend. Vrijdag de laatste kast gelakt aan de binnenkant, wat opgeruimd, scharnieren proper gemaakt, lijstje gemaakt met doe-het-zelf benodigdheden. Op zaterdag ook aan de slag geweest en op zondag flink vooruitgang geboekt met de electriciteit! Maar naar goede gewoonte … fotoverslag zegt meer dan woorden.


Soms loopt het ook bij mij mis  voor iedereen die hier altijd volgt en denkt dat altijd alles lukt … Ik had dus een hoekje waar de verf gelost had, ik dacht even beetje primer er over en dan opnieuw paar laklaagjes. Helaas begon de verf te reageren en kreeg ik een behoorlijk vies resultaatje … nu het is maar verf he  laten drogen, opschuren, even met thinner er over en opnieuw lakken … komt wel goed.


Grote werken. Aftands muurbkleedsel dat ik er 7 jaar geleden tijdelijk had tegen geplakt terug er af gedaan.


ondertussen klein klusje tussendoor … in de hal vooraan heb ik 5 witte ledspotjes die eigenlijk altijd branden. Een beetje nutteloos en aangezien ik zo zuinig mogelijk wil worden heb ik een tijdklok geplaatst. Nu enkel nog licht in 2 blokken (‘smorgens van 6 tot 9 en dan ’s avonds van 17 tot 24), scheelt toch 10 uur per dag zonder dat ik er iets van merk.


Work in progress


Stroom uit gezet en zoonlief wou ook helpen kappen  Wordt een droomvent later!


Gleufje en kabel er in. Er waren geen geribbelde voorbedrade buizen dus heb ik VOB 3 aderige AllWheater kabel gebruikt en doorverbonden. Tevens doosje gezet om alles netjes dicht te maken. Vanbinnen dubbel klem verbindingen voor hoge vermogens. Gekeurd tot 70 ampere. Aangezien het fornuis 45 ampere max trekt zou dat ruim voldoende moeten zijn!


Aangezien ik in mijn huisje woon en ik minstens 1 warme maaltijd per dag belangrijk vind ben ik creatief aan de slag gegaan. Ik had al een tijd geleden 4 poten gehaald bij ikea (naderhand ga ik die hergebruiken voor een tafel in mijn carport en kelder). Deze onder het werkblad gezet zodat ik een soort kookeiland bekwam.


Poter onder het tablet


inkorten zodat het past.


Proper werken! Altijd belangrijk!

Vuur tijdelijk aangesloten


Tegeltjes verwijderen … voorzichtig te werk gegaan met een ouder schroevendraaier. Het lijkt mosaic maar het zijn gewoon 9 tegels


Zaterdag avond … alles weer netjes opgeruimd -> pintje in de zetel en rusten.


Nieuwe handgrepen gekocht! Kost best wat centen wel  hendeltjes en grepen was alles samen bijna 90 euro. Geborsteld inox dat dan weer wel. Ik heb gekeken om handvaten te nemen die op de zelfde gaatjes passen (9.5 cm). Tevens wilde ik iets dat bij het kastdesign paste. Uiteraard worden alle deurtjes en lades nog satine wit gelakt.


Deurstoppers had ik nog 10 stuks van liggen in de kelder … geen idee waarom ik die eens ooit gekocht heb hahaha maar kwamen nu handig van pas.


Nachtkastjes gratis en voor niks  2 stuks van gemaakt. Niet perfect maar het kan tijdelijk dienen en beter dan niks.


Keuken aansluitingen uitgewipt met de wipzaag, alles gebalanceerd en op zijn plaats gezet! Moet wel nog vast gezet worden in de muur. Begint echt netjes te worden. Ik ga acht verschrikkelijk veel plaats hebben ten opzichte van vroeger!


Kabel van afzuigkap moet ook naar andere muur. Hij zal uitkomen vlak tegen de afvoerbuis. Daar wordt vervolgens een bekisting gemaakt om zowel de buis als de stroomaansluiting naar de juiste plaats te brengen.


Altijd goed kijken waar de stroom binnenkomt. Hier dus UITERST voorzichtig te werk gegaan. De stroom komt binnen aan de kant waar ik mijn gleuf wilde hebben.


Heel voorzichtig kappen en goed bij houden met de stofzuiger.


Kabel geplaatst. Ook hier komt een afdekdoosje in plaats van het stopcontact en naderhand gaan er tegels over de volledige wand …


Opvullen …


Dit stopcontact moet een meter omhoog


bezetsel door zoonlief weg gekapt.


inbouwdoosje geplaatst.

Zaterdag had ik een beetje een luie dag. Lang in bed blijven liggen en raakte maar niet opgestart. Desondanks de deurtjes en schuiven los geschroefd, oude handvaten los gedaan, geschuurd en binnenkanten in de primer gezet. Helaas had ik ook nog wel wat andere dingen te doen dit weekend (automeeting, ierse avond, Sint gaan halen bij de mama, Sint thuis …).

Kwa stroom komt volgende week een bevriend electricien verder doen  inderdaad ik heb heb even om raad gevraad … voor het fornuis hebben we de kabel die lag er uit gehaald en al 6 care getrokken van aan de stroomkast tot waar het moet komen! Op aanraden van zowat iedereen hier. Om de stroom om te leggen gaan we ook alles een beetje herbekijken en hij gaat het netjes aansluiten dan is alles zoals het moet.

Toch een fotoverslag!


Kastdeurtjes geschuurd en de niet gebruikte gaatjes opgevuld met vulmiddel


als je alles naast mekaar legt is het best veel …


Achterkantjes. Ik dacht eerst dat ik wel rond het kliksysteem kon verven maar uiteindelijk toch allemaal lost gedaan.


Achterkantjes in de primer gezet


Ik heb alles gerold met sponsrolletjes. LET OP ALS JE HET ZELF OOK WIL DOEN. Om de 25 a 30 minuten het sponsje vervangen. Door 1 of ander bestandsdeel in de verf beginnen de sponsjes op te lossen en dan krijg je allemaal vuiltjes in je lak!


Na 5 uur (primer moet normaal 2,5 uur drogen doch bij vervel is gedult een goede deugd … ik wacht liever dubbel tijden voor een beter eindresultaat) omgedraaid en de frontjes in de primer gezet


De ruw geschuurde deurtjes … ik heb alles geschuurd met van die schuursponsjes van M3


De gaatjes van het lelijke oude beslag voorzichtig en netjes opgevuld in 3 keer … het zate steeds terug in en wilde het echt niet zichtbaar hebben


Eerste primerlaag (voorfronten hebben 2 primer lagen gekregen en krijgen 3 toplagen!


Direct een totaal ander zicht vind ik persoonlijk. Hier kreeg ik terug wat meer hoop want het is verdorie toch wel een fijn werkje hoor …


Dit was na 2 primerlagen en de eerste toplaag.


tweede toplaag …


En dan de derde toplaag 


De houtnerf komt terug eens het uitgedroogd is en na 7 dagen wordt het satijnkleur! Nog een tip voor mensen die mij willen na doen. Ik zou niet gaan voor hoogglanslak. Ik werk heel heel heel proper, tussen ieder laag met microvezeldoek over gegaan, niet bewegen in huis, alles goed gepoetst en toch hier en daar een stofje in de lak … Hoe hard je ook je best doet. Nu bij satijn ga je daar niets van zien. Bij hoogglans vrees ik van wel …


Van onder een andere hoek


Bling bling


Vanmorgen het eindresultaat eens bekeken (het heeft al dik 11 uur gedroogd dus tegen deze avond zou het zo goed als droog moeten zijn (volgens de pot verf duurt het 16 uur maar ook hier wacht ik liever wat langer, ik wil niet mijn werk van nu verpesten … dan is het nog omdraaien en de binnenkanten een laklaag geven en dan … monteren 


Echt tevreden over de keuze van handvaten.


De deurtjes krijgen deze kleine bijhorende deurstopjes


Hier zie je de houtnerven terug doorkomen … ik schat dat het achter een paar dagen nog wat meer zal zijn. Tevens zie je ook hier het deurknopje.

En ineens zijn de bovenkastjes voorzien van deurtjes. Ik zeg niet dat het perfect perfect is maar ik ben echt wel heel erg tevreden over het resultaat tot dus ver! Echt netjes dikke laag lak en de handvatjes zien er ook best modern uit. Smaken verschillen natuurlijk, ik heb echt gekozen zoals ik het graag zie!


Andere hoek geef zicht over de lak en de handvatjes die dus onderaan zo een uitronding hebben om grip te hebben.


Binnekanten zijn minder dik gelakt en dat zie je maar dat is bij productie kasten ook zo. Ik zou dat ook nog kunnen dubbel lakken maar het is niet echt een must. probleem is dat de lak echt moet uitharden voor ik de binnekant volledig kan lakken. Dat duurt minstens 7 dagen. Als ik nog veel zin heb kan het zijn dat ik naderhand wel eens de deurtjes terug af neem om de binnekanten perfect te lakken.


De schuiven ook voorzien van de modernere handvaten en omhoog gelegd om verder te drogen. NOOIT lakken op kranten dat heb ik mij al beklaagd volgende keer leg ik plastiek! Aan de randjes gaan de kranten vast lijmen en zo … niet fijn … ik heb behoorlijk wat retouchewerk. Desondanks heel heel heel erg blij met het resultaat.


Nu glanst het dus nog allemaal achter 7 dagen zou het satijn moeten zijn.


Hier zie je de gemonteerde schuiven die verder aan het drogen zijn 


Zo gaat het uit zien als de schuiven in de kastjes gemonteerd zijn!

Ik ben wel geweldig lomp geweest en heb 1 handvat voor de schuiven te weinig gekocht  alle schuiven geteld maar niet de valse schuif onder de spoelbak dus morgen even extra handvatje ophalen in de snuffelmarkt!

Deze week gaat het wel allemaal wat trager wegens werken door de dag en vanalle andere dingen ook nog op staan maar ga toch proberen beetje bij beetje op te schieten. Vanavond ga ik proberen om het blook uit de laatste foto in de muur te verankeren en alle deurtjes en schuiven er in te zetten. Er is nog 1 schuif die ik moet lakken en nog een paar deurtjes die enkel grondverf hebben maar dus nog niet gedaan zijn omdat mijn living te klein was

Deze week zit het mij allemaal een beetje tegen  heeft iedereen wel eens zeker. Het schiet wel op maar het is toch van lange adem. Afgelopen weekend had ik plannen om er weer stevig in te vliegen tussen de andere activiteiten door maar hoe gaat dat he … zwemles, feestje hier, feestje daar, kersinkopen doen, etc etc … Enfin Gisteren dan toch maar eens mezelf bij mekaar gepakt. Om 14.15 gestopt met werken en van Brussel naar Loksbergen gereden, zoonlief van school gehaald en direct door gereden naar de doe hetzelf. Werkbladen en nog wat andere benodigdheden opgehaald!


We hebben dik een half uur staan twijfelen met een stukje tegel, een handvatje en een stukje met de witte lak en uiteindelijk voor deze gegaan. Voor de duidelijkheid dit is niet voor eeuwig maar ik heb geen 4750 euro op overschot voor op maat gemaakte stenen werkbladen  dus zal het de eerste paar jaar dit zijn!


Geen idee wat voor kleur het presies is of hoe dat heet maar het is perfect passend bij mij vloer. Vond het best wel mooi en passend. Smaken verschillen natuurlijk.


De zijkantjes heb ik uiteraard ook liggen en worden er op gelijmd met contact lijm. De twee delen sluiten mooi aan en ik kan met de pootjes heel presies af regelen. Uiteraard moet de spoelbak nog uitgezaagd worden. Ik dacht eerst de spoelbak te gebruiken die bij de keuken zat omdat die ook nooit gebruikt was. Helaas zit die in de verkeerde richting. Op zich zou dat wel gaan maar dan komt de spoelbak in de hoek vlak bij de 2 stopcontacten. Dat mag niet wegens onveilig. Dus mijn valse schuif terug los gedaan en de kast aangepast zodat de schuif tegen de muur komt. De valse schuif komt in het midden en dan past alles terug zoals het moet, ook de veiligheid blijft dan behouden.


Deze keer mijn potjes nog eens boven gehaald. Dit werkt wel goed  de kranten zijn voor moest er een druppeltje af vallen. De laatste 3 deurtjes moest ik dus nog 1 kant primer op zetten en dan aflakken, dat had ik vorige keer nog niet gedaan omdat ik toen mijn living te klein was voor alle deurtjes!


2 primer laagjes


Dit lampje gescoored, aangezien ik de doosjes niet mag inplamuren (dank voor dat duidelijk te maken) ga ik dus gewoon terug stopcontact zetten en dan dit lampje er in pluggen. Dit ding gaat automatisch aan als het donker is. Ook mooie passende vorm en zitten volgens mij 3 warm witte leds of zo in. Geeft best wel wat licht (voldoende om je te orienteren).


Dit is dus de valse schuif die nu in het midden zit … Wel een tikkeltje moeten bijvijlen (de onderste plank op de foto)


Hier dus de aangepaste schuif … dat is overigens de bestekschuif, aangezien het afdruip gedeelte van de spoelbakaan die kant komt kan je direct na het afdrogen de schuif terug vullen.


De binnen inrichting van de kasten is best wel netjes. Alles past heel presies! Aangezien het nooit gebruikt was ziet alles uit als nieuw. Ik heb alles wel even afgespoeld met chloor water. De witte dingen vooraan zijn chopsticks (stokjes) aangezien ik graag Asiatisch eet 


Afgelakt … bling bling


Ik blijf het indrukwekkend vinden hoe groot het verschil is met gewoon een laagje verf


Andere hoek.

Vanavond zetten we de kerstboom dus het zal niet veel keuken werken worden!

Ondanks de drukke agenda toch nog wat kleinigheden na het werk kunnen doen. Gisteren namiddag moest ik met de auto op onderhoud en heb ik dus niet veel meer gedaan.


Voor het blad met gootsteen zijn er waarschijnlijk een triljoen manieren om presies uit te zagen ik ben gegaan voor mijn eigen methode met afplak tape. Eerst heb ik stroken geplakt waar de tussen steun planken zitten en met pijltjes aangeduid waar het presies.


Spoelbak er bij genomen. Ik ben gegaan voor een nieuwe inox spoelbak in set met afvoer en overloop. Ikzelf gebruik mijn spoelbak praktisch nooit om af te wassen dus een enkele spoelbak was ruim voldoende voor mij ik ben niet bereid een extra schuif op te geven voor meer spoelbakken!


Aangezien de spoelbak perfect symetrisch is heb ik heb omgekeerd op het blad gelegd en netjes uitgemeten. Vervolgens tape er rond geplakt. Daardoor had ik de buitenafmetingen.Vervolgens tape geplakt 1,1 cm naar binnen om op 1.2 cm uit te komen zoals opgegeven in de montage instructies. Vervolgens de buitenste tape aan terug weg gedaan. Zo bekwam ik dus de perfecte aftekening van wat ik moest uitzagen. Geen idee hoe andere mensen dat doen.


Gaatjes geboord in de hoeken en de rest met de wipzaag voorzichtig “uitgewipt”


Vervolgens krijg je dan een net gat met mooie ronde hoekjes door het boorgaatje. Niet dat iemand het ziet maar het is gewoon netjes.


Even passen en het meten was lonend. Alles past netjes … ik heb hem nog niet vast gezet, er zit zo een soort mouse rubber bij maar ik ga voor de zekerheid ook transparante kit gebruiken zodat er zeker geen water tussendoor kan. Verder kreeg ik van een vriend van mij de tip om alle zaagkanten in te smeren met silicone. gewoon wat kit op doen en rondom uitsmeren dan is de zaagsnede ook waterdicht moest er ooit iets gaan lekken! Dat ga ik dus ook doen.


Gaatje geboord voor de kraan in het weekend krijg ik zo een snijpons om het gat te maken. Daarna kan ik alles definitief monteren.


Overloopje en dergelijke netjes gemonteerd zoals opgegeven.


Dit is de kast waar het fornuis in gaat komen ergens in de work in progress … schuiven en zo zitten nog niet vast maar zijn zo geplaatst om goed te kunnen uitharden. De bijgewerkte hoekjes is ook niets meer van te zien  gaat mooit zijn al zeg ik het zelf. Voor die kant van de keuken is het nog even wachten op de bevriende electricien!


Kastje naast het fornuis. Het is een beetje jammer dat dit ondiepe kasten zijn want ik had perfect plaats voor diepe ook maar goed … men zeilt met de zeilen die men heeft  In totaal heb ik veel meer plaats dan vroeger dus ik klaag niet!

Dit weekend behoorlijk opgeschoten. Het werd tijd dat ik nog eens fijn kon klussen. Er stonden wel nog wat activiteiten op het programma maar desondanks dus toch tevreden.


Snijding in de Ikea gekocht (Fixa) werkt uitmuntend!


Kraan vast gezet en er achter gekomen dat de flexibels niet lang genoeg waren, beetje frustrerend maar niks aan te doen dus op zondag bij de snuffelmarkt langere gehaald, gelukkig hadden ze passende!


Ribbelfolie mee gebracht om in de kasten te leggen.


Ledstrip boven op de bovenkast gemaakt … foto is niet erg duidelijk maar geeft best veel licht!


Extra handvatje gehaald en de lades gemonteerd in de fornuis kast. Het wilde maar niet passen en wat bleek … ik ben te voorzichtig, ze moeste niets vaster geklikt worden.


Bevriend electricien is de rest van de electriciteitswerken netjes komen afwerken. Lampje staat en we hebben een nieuwe kabel van in de stroomkast tot aan het fornuis getrokken zodat alles in regel is voor eventuele keuring


Ook deze kastjes op zijn plaats gezet en ook hier heeft hij heel netjes de stroom in de kast beschikbaar gemaakt!


Zo kan ik dus altijd aan de aansluiting van het fornuis en nu is alles keurtechnisch volledig in orde. Toch altijd een fijner gevoel


Andere hoek. Het is dus 3 x 6care


Zicht op de kastjes


Netjes wel … deze week nog de zijstukken maken en vast zetten met de nagelschieter


mijn tijdelijk werkblad even ingekort en er op gelegd zodat ik toch nog even kan koken. Hopelijk deze week mijn inductie booster ophalen  even de rekeningstand controlleren  dan kan mijn finaal werkblad er ook op


Zelfs met tijdelijk blad ziet het er al erg netjes uit!


Schuiven kunnen perfect open zonder tegen mekaar te komen!


Glaasje wijn … hard gewerkt dus dan mag dat ook wel eens he


Deze strip komt onder de bovenkast eens de tegeltjes staan. 48 warmwitte leds. Ik kan het instellen op aan of op automatisch aan (bij duisternis gaat het dan aan) geen idee of ik die tweede functie ooit ga gebruiken maar vond het gewoon netjes als verlichting en lekker zuinig. (komt uiteraard uit de Ikea)


En toen … had ik dus eindelijk water. Maar frustratie frustratie frustratie. Men had mij voor de spoelbak dus een perfect passende sjifon gegeven (zo een hoop elleboogjes tegen de stank, ik denk dat dat in het mooi nederlands een zwanenhals of zo heet). Daarachter moet er een stukje flexibel maar die hadden ze mij dus fout mee gegeven. Deze week even terug naar de winkel. Hier wordt ik dus redelijk geirriteerd van speciaal in de winkel 10 keer gevraagd of het zeker zou passen … “ja ja meneer” … mooi niet dus.


En toen … meer frustratie. Het laatste deurtje dat ik moest verven … alles identiek gedaan als de andere deurtjes. Geschuurd, ontvet, afgewassen, geprimerd … en dan beginnen lakken. In de lak komen allemaal puntjes en ik heb geen flauw idee waarom.


Na 10 minuutjes zijn ze heel erg goed zichtbaar. Nachtje laten drogen en dan maar hopen dat het in de volgende lagen er uit gaat


Vandaag 2de laag … hopelijk raakt het echt gedicht in laag 3

 


Inductie booster en nieuwe set ketels …http://www.ikea.com/be/nl/catalog/products/40222829/ Folklig. Ik had eerst geboden op een outlet maar helaas kwamen ze hun woord niet na en moest ik ineens vanalle extra kosten betalen mooi niet! Mijn ketels waren niet compatible met inductievuren dus heb ik maar een setje gekocht als basis met 3 ketels en een pan. Ik had wel al recentelijk 2 nieuwe pannen gekocht die wel inductie compatible waren. De rest kan ik naderhand nog kijken. Een wok wil ik zeker nog hebben. Ik heb trouwens iets leuks geleerd uit de handleiding van ikea. Als je wil weten of je ketels op inductie werken moet je gewoon even een magneet tegen de bodem houden. Als de magneet blijft plakken is de kans heel erg groot dat ze compatible zijn.


6 care flexibel gehaald. Dat is echt wel het maximum anders krijg je de kabels niet meer in de houdertjes van het fornuis.


Onderkant van het fornuis. Ik vond het een beetje zorgbarend dat mijn fornuis een software versie heeft … 1.39 in mijn geval. Gelukkig dat er 5 jaar garantie op is want daar ben ik al minder voor te vinden.


Mijn ondertussen al een beetje bekende afplak zaag techniek  ik weet eigenlijk niet hoe andere mensen dat doen maar dit werkt wel eigenlijk


Gaatjes geboord zoals aangegeven in de handleiding


Netjes uitgewipt


op zijn plaats gelegd en de zaagrand ingesmeert met snel drogende lijm (om het terug te sealen) en dan uurtje laten drogen (ik moest toch nog de kabels strippen en de handleiding lezen.


4 onderleggertes om het fornuis op te leggen dan kan er niets beschadigd raken en kan je het makkelijk terug opnemen


en Dan netjes er in gelegd. Ik heb alle maten dus aangehouden. 10 cm van de linker muur en 6 cm van de achter muur. Tevens is er een opening tussen schuif en fornuis.


Van uit een andere hoek ziet het er dan zo uit.


Laatste deurtje ook gezet! Ja ik weet het deurtje uiterst links gaat verkeerd om open eigenlijk … dat zijn dus de nadelen als je iets recupereerd he  dat wordt het kastje met de zelden gebruikte rommel 


even testen!


Best cool 


Met twee vuren blijft het allemaal erg fris hoor en je voelt de ventilatie netjes door de schuifuitgang ook als ze dicht is.


Gelukt … pastaschoteltje, restje vandaag opgegeten op het werk!

Eerst en vooral wens ik iedereen die volgt een gelukkig nieuwjaar ;) heb zelf goed gevierd geen kater gehad en … zoals de meeste mij kennen niet te veel tijd verloren maar doorgeklust.

001.jpg
Even pimpen :) zo een mega handig ding! Tijd om gaatjes te maken voor de dampkap.

002.jpg
Deze had ik op de kop getikt bij Ikea in de koopjes hoek met 60 procent korting, nu er ontbreekt wel een stuk koker aan vanbovenen een beugeltje. Dat beugeltje plooi ik zelf wel de missende koker kan ik mee leven. Eigenlijk is deze voorzien om binnen circulatie te doen indien gewenst met een koolstof filter maar ik heb daar veel mindere reacties over gelezen dus ik heb gewoon de uitgang naar buiten gebruikt.

003.jpg
Weinig foto’s van het hangen zelf aangezien ik alles alleen doekan ik moeilijk foto’s maken van het hangen, ding weegt best veel door de glazen plaat.

004.jpg
Ik heb dus zo een boekenplank van ikea misbruikt om de basis van mijn bekisting te maken, naderhand komt hier nog gyproc rond maar de dampkap moet er nog terug af voor het plaatsen van de tegels ;)

005.jpg
Op aanraden van een vriendelijke internetster begonnen met het knippen van dit soort folie eveneens uit de Ikea voor al mijn kasten, schuifjes en vakjes. Best veel werk eigenlijk!!!

006.jpg
Begonnen met alles netjes in te ruimen en grote opruiming gedaan.

007.jpg
Alles in doosjes en kaartjes met de houdbaarheidsdatum

009.jpg
Doosjes … doosjes … doosjes :) ook mijn grote voorraadkast opgeruimd en het buffet leeg gemaakt … 7 vuilzakken.

010.jpg
Voor je het weet zijn de kasten vol :) en ja het deurtje was handiger geweest andersom (linkse) maar ik ging niet liggen frezen en prutsen, mij maakt het niets uit :)

011.jpg
1 kastje tot minibar omgedoopt …

Hopelijk deze week wat tijd vinden om plinten en tussenstukjes te maken. Ondertussen zijn ook de 2 laatste deurtjes (inclusief die met bobbeltjes) in orde gekomen en die zouden vanavond droog moeten zijn.

Dit weekend wat opgeruimd, gepoetst en de randjes van de werkbladen afgewerkt, dat was nog een groter gepruts dan ik verwacht had. Vooral de ronding tussen de 2 verschillende werkbladen was een grote challenge. De sierstrips zijn in een soort hout en dus heel erg voorzichtig met een scheermesje op maat gesneden. Dan het hout en de strips ingesmeerd met contactlijm en het geheel na 10 minuten tegen mekaar gedrukt met een aandrukrubber.

Ziet er direct een stuk beter uit! volgende stappen zijn tegeltjes kiezen, wijnrekje maken in de opening van deze kast en … plintjes.


Hier is dus de ronding die lastig is. Het is verlijmd goed laten drogen en dan dag er na met een scheermesje heel voorzichtig gelijk geschraapt. De twee werkbladen zijn ook aan mekaar verlijmd en het naadje is netjes dicht, heel erg gelijk. Het blijft uiteraard zichtbaar maar toch behoorlijk netjes gelukt. Na verloop van tijd komt er toch wel een composiet of stenen werkblad maar dit kan zeker enkele jaren dienen!


Hier zie je het naadje. En dus ook de opening waar ik een wijnrekje ga in maken. In de vroegere opstelling stond hier dus een andere kast tegen in een hoek. Met een wijnrekje is dat ook netjes gevuld (kan ik ook eventueel handoeken opgerold in steken)

Nu zie je ook goed dat werkblad en vloer eigenlijk heel netjes bij mekaar passen!

Heb na zeker 9 maand zoeken eindelijk tegels gevonden die mij bevallen voor mijn keuken. Ik wilde iets met een landelijk karakter omdat ik heel landelijk woon, het mocht niet te strak zijn want dat is mijn huis ook niet, ik wilde liefst natuurlijke kleur en niet te donker. Tevens moest het bij de rest passen en ik wilde geen al te grote tegels. Uiteindelijk heb ik dan onderstaande tegeltjes gevonden en die voldeden eigenlijk helemaal aan mijn wensen. Ze stonden ook nog eens in de promo dus gewoon ingeladen.


Nieuw zand en een dekzijl voor de zandbak samen met 15 pakken tegeltjes voor de keuken!


Ik ben gegaan voor een beige/bruinige landelijke tegel. Ik plan om het geheel wit op te voegen, de tegels worden dan ook een stuk lichter doordat er ook voegsel in de tegel zelf als vulsel werkt. Om 1 of andere reden zien de tegels er op foto donkerder uit dan ze werkelijk zijn! Potato camera in GSM wss. Het zijn tegeltjes van 10 op 10 cm.


Alles leeg gemaakt voor de voor en na foto


Eerst met de laser een lijn getrokken. Alles nog eens na gemeten en dan het eerste rijtje gezet! Ik gebruik kant en klare lijm die flexibel blijft. Ik weet dat hier iedereen tegenstander is en liever zelf mengt maar ik ben van de gemakkelijk en had geen zin om te lopen mengen en rommelen. Doos open … smeren 


Gaat niet bijzonder snel vooruit! De tegels hebben geen perfect rechte randjes en het zijn er gewoon VEEL. (100 per vierkante meter)


Eerste resultaat best tevreden over, ik heb de lijm op de tegel gedaan met een plamuurmest en dan met een 3 mm cam afgestreken.


Ik ben een gigantische prutser, geen idee hoe je normaal tegels boven een stopcontact zet. Ik heb vorzichtig nageltjes geklopt die net genoeg steun bieden. Uiteraard eerst met de laser een lijngetrokken!


De diamant slijptafel die mij ooit is aangeraden is inderdaad echt een gemak! 5 minuten slijpen en alle speciale tegeltjes klaar.


De kast moet nog ietsje zakken om perfect te hangen (stelschroef vanbinnen dus weinig werk. Er komt nog een led strip onder de kast.


Zij aanzicht. Ik gebruik mijn kruisjes dus op deze manier omdat de tegels niet helemaal gelijk zijn en dit eigenlijk het beste resultaat gaf. Tevens kan ik de kruisjes hergebruiken! Met 900 te zetten tegels is dat toch wel een serieuze besparing.


Latje gespannen … latje ga ik iedere keer rijtje laten zakken ook om tot op de vloer te komen. Geen idee of dit de juiste werkwijze is maar het werkt wel. Ik ben niet van op de vloer begonnen omdat ik boven mijn aanrecht wilde beginnen met een volledige tegel! Dat gaan liggen uit meten en rekenen vond ik veel risico dus doe ik het maar zo. #prutser


Gaat vooruit al is het op een rustig tempo.

Update van het tegelen. Had nog hoop andere dingen te doen maar tussendoor dus toch netjes door gedaan. Het schijt Behoorlijk op moet ik zeggen. Hopelijk valt het voegen ook een beetje mee :( Dat is altijd zo een vuiligheid he.

01.JPG
Komt netjes uit aan plafond. Al mijn muren zijn behoorlijk scheef maar dus netjes de voegjes mm per mm verdeeld zodat alles recht “lijkt” en ik nergens grote verschillen heb. Op de achtermuur heb ik zo een anderhalve cm opgevangen. bijhouden op papiertje waar je zit en dan lukt dat allemaal wel.

02.JPG
Ik wil alles altijd heel juist hebben dit is voorbeeldje van hoe ik de stopcontacten netjes op maat heb gemaakt met de diamantslijptafel!

03.JPG
langzaam maar zeker wordt het properder en properder … Ben eigenlijk heel erg tevreden met het resultaat. Tijdens de werken heb je er zo geen zicht op omdat een ruwe muur altijd zo onverzorgd en rommelig uit ziet. Nu wordt het langzaam aan een geheel.

04.JPG
Weer het hoekje om. Ik had in totaal 750 tegeltjes gehaald maar denk dat ik nog een paar pakken moet bij gaan halen (dat was geen probleem) denk dat ik er in totaal een 1000 zal nodig hebben! Loopt dus behoorlijk snel op zowel in hoeveelheid als in werktijd! Heb gemerkt dat vooral de hoekjes en kantjes op maat slijpen tijdrovende taken zijn.

05.JPG
komt dus helemaal goed :) ondertussen is ook het stukje onder het raam met hoekjes klaar maar kan ik geen foto van maken omdat de zon net door het raam schijnt en mijn aardappelcamera in mijn gsm dan gewoon een wit vierkant trekt :)

ik schat nog wel paar uur nodig te hebben en aangezien ik maar 1 set kruisjes heb (bewust omdat ik anders het af wil hebben en er nachtwer van maak) beperk ik dus de tijd en het aantal per dag. Zo krijg ik er ook geen verveling in en blijft het resultaat naar mijn standaarden ;)

002.jpg
Hier een foto van de dampkap koker.

Gisteren na het werk alles netjes opgemeten en alle hoekjes en kantjes op maat geslepen. Hier verlies je dus het meeste tijd aan maar het meten wen afwegen levert wel aardig op ;) het is bijna niet op te merken dat de muurafstand beneden en vanboven bijna anderhalve cm verschillend is (in de jaren 60 werd er meer bier gedronken dan gemetseld in Belgie … dat merk je aan de huizen). Ondertussen dus netjes tot aan het plafond geraakt.

Resultaat foto’s:
000.jpg
Boven het raam moet ik nog doen maar daarvoor moet ik eerst even een tijdelijk latje maken om de tegeltjes op zijn plaats te houden want daar kan je uiteraard geen kruisjes gebruiken ;)

001.jpg
Hier ook netjes rond de koker gewerkt. Direct een groot verschil

002.jpg
Het was al donker dus beetje aardappelfoto van mijn gsm maar geeft wel een beetje een beeld van wat het gaat worden!

Langzaam maar zeker schiet het op, hopen stukjes en hoekjes geslepen, prutswerk gedaan en de pakken tegels minderen nu behoorlijk. Omdat jullie liever foto’s zien

01.JPG
Bovenkant van mijn raam tijdelijk een mdf plaatje tegen gemaakt met 2 nageltjes want ik had geen ander idee … ik had ook cddoosjes of zo er onder kunnen zetten maar 2 gaatjes vullen is ook geen groot werk en zo kan ik mijn raam nog gebruiken tijdens het drogen. Links net onder de hangkast ook stukjes gemaakt.

02.JPG
Hier ben ik ook op het middenstuk aan het zakken. Ik ga tot op hoogte van de onderplint gaan en dan een volledige doorlopende plint onder de kansten en dus ook tegen de muur maken. Dan is alles gelijk en dat is erg praktisch naar onderhoud en poetsen toe. Tevens mooier dan tegels tot op de grond ;) Vind dat het nu al VEEL tegeltjes zijn. Het maakt de ruimte wel veel ruimer.

03.JPG
detailblik … begint echt ergens op te trekken!

DSC_0126.JPG
Dit is het tegel voegsel dat ik kant en klaar gekocht heb. Het is dus een kant en klaar voegsel van Beamix waarbij je 3 zakjes epoxy krijgt. Deze moet je er heel langzaam door draaien en dan wordt het tijden bij houden … ik heb niet te veel foto’s gemaakt omdat het echt door doen is! Alles wat je hebt gebruikt kan je er na in de vuilbak knikkeren, de doeken het voegrubber alles is er gewoon aan. Ik heb een halve doos latex handschoenen gebruikt, kartons gelegd en echt heel voorzichtig en proper proberen werken. Het is daarmee wel waterdicht en kan tegen alle vetten en zuren! De boel moet je insmeren, binnen de 2 uur afwassen met lauw water, binnen 5 uur nog eens met vochtige doek en 2 keer oppoetsen met wegwerppapier.

DSC_0127.JPG
Een voorbereid man is er 2 waard. Dus alles klaar leggen :)

DSC_0128.JPG
Eerste stukje smeren veel aandacht besteed aan het exact opvullen van ieder gaatje en spleetje

DSC_0129.JPG
Progress

DSC_0130.JPG
2 uur later na eerste wasbeurt.

DSC_0131.JPG
2de muur

DSC_0132.JPG
in fases smeren en oppoetsen, door de kleine tegeltjes zijn er meer voegen en dan nog eens gaatjes in de tegels dus veel meer voegmiddel nodig dan ik verwacht had, gelukkig had de bouwmarkt nog van het zelfde lot (belangrijk naar kleurverschil toe) staan en dus snel paar tonnetjes bij gehaald. Ik ga er een 5 tal nodig hebben!

DSC_0133.JPG
Aan de rechter rand komen nog geborstelde aluminiumstrips ter afwerking! Koker wordt dus nog afgewerkt met een randversteviging en dik renovatie vlies, vervolgens verven samen met het plafond.

DSC_0134.JPG
onderaan ga ik tussen hebt blad en de tegels flexibel afkitten

DSC_0137.JPG
rond het raam (dagkanten worden ook nog uitgevuld en afgewerkt uiteraard en dan geverfd samen met de koker!

DSC_0138.JPG
Ineens zijn 2 wanden gedaan … niet te onderschatten werk dik 6 uur over gedaan!

DSC_0142.JPG
Pintje er bij en alles terug opgepoets … wat een verschil. De tegels worden wel nog paar tinten lichter eens ze uitgedroogd zijn uiteraard. De epoxy is na 24 uur volledig belastbaar maar volledige uitharding duurt 7 dagen volgens de handleiding. Ik zie een lichte glans langzaam weg trekken. Het spul wordt echt BIKKEL hard!

DSC_0146.JPG
Zicht op de andere hoek + combi met kasten en werkblad

DSC_0147.JPG
Volgende muur

DSC_0149.JPG
De avond begon te vallen … wat een dagje

DSC_0150.JPG
Avondlijk op poetsen … onderaan komt er dus een gelakte plint die door loopt onder de kasten en overal even hoog.

DSC_0151.JPG
koker ook wat verder afgewerkt (ergens volgende dagen nog eens afkitten dan is dat ook klaar voor verdere afwerking.

DSC_0152.JPG
andere richting voor zicht op het totaal resultaat.

DSC_0156.JPG
Zwaar gevecht gevoerd om de afzuigkap terug te installeren. Deze kwam uit de koopjeshoek en er mankeerde dus paar deeltjes aan, gelukkig heb ik een rommelige kelder met hopen recupe dingetes en alles dus netjes werkend en passend kunnen maken. 12 cm diameter inox buizen gehaald en aangesloten… ding zuigt stevig ;)

DSC_0158.JPG
De lamjes worden wel nog vervangen door een LED variant maar moet dan eens even langs de Ikea gaan volgende week;) Momenteel zijn het 2 halogeentjes van 20 watt.

DSC_0162.JPG
Flink rugpijn en dood op … wat aan de televisie gehangen op zondag en een speciaal biertje gedronken. Zondagnamiddag werk ik niet. Dat is dit jaar regel geworden.

DSC_0169.JPG
fancy pancy zicht, best tevreden over het resulaat!

 Posted by at 06:57