Maatkasten

 

we hadden een soort lelijk buffet

zo zag het dus uit


wat curver bakken er tussen gezet zodat ik niet heel het huis vuil maak … bovenblad ging er makkelijk uit


zoontje vindt breekwerken zeer leuk dus ook goed mee geholpen


beetje proper werken … doordat ik alles met de hand heb gekapt is er ook geen massa stof zoals bij slijpen.


voila de boel uitgebroken … de wand waar je tegen aan kijkt onder de trap gaat ook nog eens weg … ook iets van de vorige bewoners en echt afschuwelijk.

vandaag wat verder onderzoek gedaan naar onze vloer en daar wordt je niet bepaald vrolijk van … we hebben dus lelijke klik laminaat, daaronder een poly mouse, daaronder een soort pur platen van cm of 3 a 4 … tot daar allemaal ok maar daaronder liggen er korrels … ja je leest het goed een soort zwarte losliggende korrels … en daar ben ik niet zo blij mee.
De vloer gaat er volgend jaar wel uit maar wil momenteel al de vloer onder de kast uit halen maar de korrels gaan er onderuit lopen als zand korrels en dan wordt mijn vloer instabiel …
wat ga ik nu proberen morgen … onder de kast een verhoogje maken met itong blokken … en daar de kast op. Dan kunnen we volgend jaar de vloer inclusief korrels er uit gooien en een goeie vloer leggen
er is ook een positieve noot … we zouden dan een vloerverwarming kunnen leggen … ik overweeg het wel zeker omdat we ook een warmtepomp willen zetten na afzienbare tijd we hebben nu nog 2000 liter mazout in de ton en hebben beslist dat dat de laatste keer is dat we nog mazout indoen. Die onzin kan niet blijven duren he

Here we go again Een foto verslag van de werken in de snikkende hitte dit weekend …


Hier kan je in het blauwe hoekje zien hoe dik de vloer eigenlijk is … onderaan zijn dit gelegde geleide stenen in metaal frame, daarboven liggen de leidingen met 4 cm argex korrels, dan een plaat glaswoll met daartegen een laag gyproc geplakt en daar dwars over nog eens een laag gyproc geplakt, dan poly mouse + alu laag en daar pas de laminaat op. Nu hadden we de kast gewoon op die gyproc kunnen zetten maar als we dan naderhand de vloer willen veranderen lopen de argex korrels er onder uit en verzakt de hele kast … dus we zijn maar voor de betrouwbare oplossing gegaan … alles er uit tot op de geleide stenen en dan 7 cm ytong


Hier hebben we de blokken even kort de begroting voor de onderblokken … 10 blokken gekocht (1tje reserve) en een pak van 25 kg ytonglijm van knauf. tevens 2 potjes renoband van knauf gekocht om de randen naderhand bij te vullen. Totale prijs 43 euro.


Met een stuk osb een lat gemaakt (had ik nog over van de zolder, om zo de zaaglijn te maken in de huidige vloer.


zagen … korte bewegingen en dus ook ondertussen 2 blaren op vingers … maar goed wie iets mooi wil moet ook wat pijn kunnen verdragen. Wipzaag was geen optie want er liggen leidingen onder

Veel prut er tussen en constant met waterpas alles in de gaten houden, licht aan tikken met rubberhamer. De lijm droogt normaal op 30 tot 60 minuten en mag gebruikt worden tussen 10 en 30 graden celsius … wij weten nu waarom. Bij 35 graden droogt hij echt heel heel heel erg snel! Dat kwam ons nu wel even goed uit


Mooi rond de leidingen door gewerkt … kost wat prutstijd maar het eindresultaat is wel een stabiele en stevige kast + geen problemen als we de vloer willen veranderen (nog niet voor direct)


Dit zijn de beruchte argex korrels, op zich helemaal niet zo slecht als je iets wil stabiliseren, isoleren en er leidingen liggen … desondanks verkies ik toch om balkjes te maken en dan op te vullen met glaswol en daar de vloer over maar goed … dit werkt wel. Groot nadeel is vooral dat als je ergens een lekje hebt waar de korrels uit kunnen je vloer verzakt … niet fijn lijkt mij.


Halve dag verder en van de kast is nog niks te zien … maar het plateau is klaar.


Hier is mijn schoonbroer dus aan het werk. Het is eigenlijk een IT-er (java programeur) maar om zich te ontspannen doet hij schrijnwerkerij, heeft opleiding gedaan en zo.


Stelppotjes om alles mooi waterpas te zetten


Hier zie je het gleufje dat ik nog moet opvullen, hier heeft het voorzichtig kapwerk zorgt dat je hier niet in de rotzooi komt … op zich is het bij ons zeer goed gelukt.


aan de keuken kant hebben we voor schuifdeuren gekozen gezien de geringe ruimte en daar staat ook onze vaatwasser dus direct inladen …


aan de living zijde 2 maal dubbel deur met van die demper dingen … valt dus mooi zacht toe.

Een jaar of 3 a4 geleden heeft mijn schoonbroer een jassen opberg kast gemaakt in de inkom hal … nu had ik in der tijd voorzien om hier led lampjes in de plint in te bouwen … tot vandaag is dat zo een werkje dat altijd is blijven liggen voor als het eens slecht weer was … en er niet veel anders te doen was. Om mijn vrouw te verrassen dus maar eens werk van gemaakt. Ik had vandaag de late shift. Zoontje en ik waren vroeg wakker en dus maar aan de slag … gedetailleerd foto verslag naar goede gewoonte.


18 mm mdf watervast … mooi aangeduid waar de pootjes zaten en uitgerekend dat om de 31 cm een spotje moet… kwam redelijk uit met pootjes … oef


cirkel boor dinkie met zaagtandjes … boormachiene op traagste snelheid en goed vast zetten !!!


Hout boortje om voor te boren met scherp puntje!


Met de accu boor voor geboord. Niet duwen !!! gewoon de boor zijn werk laten doen anders heb je aan de lak kant stukken die afbrokkelen van je lak!


dit zijn de center gaatjes


Zorgen dat alles stabiel staat en mooi recht houden anders krijg je de spots er niet goed in. Gaatjes worden 28mm diameter. Doe eerst de lak kant een stuk en dan omdraaien en de achterkant … zo voorkom je afschilferen of scheuren in de lak!


En hopla mooi een gaatje … kantjes heel lichtjes opgeveild zodat er geen bramen meer waren


Dat geeft dus dit aan de afgewerkte kant!


Overzichtje … is trouwens goed binnen in huis te doen als je de stofzuiger in een zaagblok legt op die manier wordt 90 procent van het stof en houtbraam direct opgezogen.


kabeltje er door en dan de sportjes er mooi recht in drukken … Wij hebben gekozen voor de bompie spotjes van Gamma … de goedkoopste zeg maar liggen al 5 jaar thuis in de doos dus geen idee over de juiste prijs. Voorkant is vierkant en geborsteld inox. Er zitten 5 witte ledjes per spotje in.


beetje wazig maar laat zien hoe het simpele klemsysteem presies werkt.


aansluiten en testen … ieder spotje heeft dus een stekkertje .. werkt!


Best tevreden met het eindresultaat de gang is nu afgewerkt… benieuwd wat het vrouwke er van vind!


andere hoek en wat wazig

zicht van de lampjes als het donker is


Dit geeft een duidelijk beeld van de lichtopbrengst. Het geeft meer licht dan je zou denken volledige ruimte is in schemerlicht. Door de reflexi van de lampjes in het deur raam lijkt de ruimte ook groter wist mijn vrouw te vertellen (zij leest nogal wat van die bouw, verbouw, design boekjes waar ik helemaal gek van wordt)


Beetje andere hoek. Aftekening op vloer is ook best mooi het ziet er best trendy uit, modern maar niet overdreven. Ook door het melkglas van buiten af zie je een lichte schijn en is het mooi.

ondertussen werkblad aangekomen en geplaatst.


Zo werd het geleverd door de meneer van Ikea. Heel erg goede service overigens !!!
– 3 dagen op voorhand belden ze om te bevestigen
– half uur voor levering belde de meneer die kwam leveren
– netjes op tijd! Geen vertragingen, perfect wat we besteld hadden
– IKEA! TOPPIE!


Zo zag het tot nu toe uit in het midden is het een osb plaat voor de duidelijkheid. Die is verlijmd en is dus ook blijven zitten.


Blad op 2 stoelen gelegd … jajaja Herman stoelen van Ikea … alles alleen gedaan voor de duidelijkheid


En Hopla… resultaat na! Nu moet ik wel nog de uitgekapte zijkantjes bijwerken … iets voor later deze week want mijn potje vulsel is verlopen … al een jaar of zo


Andere hoek … Het is dus een Vol eiken blad van 3.8 cm dik 70 diep en 201 lang


Sluit mooi aan,. deurtjes liggen mooi verzonken! Goed werk van mijn schoonbroer de amateur schrijnwerker van dienst


Zicht van achterkant bovenaanzicht.

Nu wordt het nog van laagjes olie voorzien (Behandela van de ikea) om de andere dag een laagje gedurende een week om het hout goed te vullen.

Weer een klus geklaard en mooi resultaat vind ik zelf

 Posted by at 06:38