Woofer lead wires herstellen

 

Woofers bestaan uit een aantal componenten, aangezien er beweging mee gemoeid is, is er ook slijt. Meest bekend zijn doorgebrande spoelen, herstelbaar maar meestal erg lastig. Luidpsrekers die gewoon lange tijd gebruikt zijn hebben soms last van een ander fenomeem, gebroken lead wires. De draadjes die van je aansluiting naar de spoel lopen zeg maar. Dit herstellen is een menselijke en doenbare job!

Foto’s zeggen meer dan woorden:

Deze twee jongens kwamen binnen met ernstige problemen die op het eerste zicht niet zichtbaar waren. Conussen, randen en spoel waren heel er proper en netjes. Weggooien zou zonde zijn.

Na aandachtig inspecteren viel mijn oog op dit detail. de voorste lead is goed de achterste is duidelijk ernstig beschadigd.

Ome Ali (Aliexpress) is een handige resource en na een weekje of 3 wachten kreeg ik dit pakje binnen. Dezelfde maat als de originele en genoeg draad om zeker 8 woofers te herstellen.

Dustcap voorzichtig verwijderd, deze moet je naderhand ook vervangen, tevens te koop op Aliexpress voor weinig geld en de spoel draadjes voorzichtig ontdaan van de lijm die hen vast houdt.

Al snel kom je dan in deze situatie terrecht en kan je aan de slag om de leads los te solderen … maar let heel erg goed op. Als er soldeertin op het papieren (of plastic) conus valt levert dit snel gaatjes of schade op, op de foam of rubber randen nog erger. Neem dus geen enkel risico !!!

Een stuk aluminium folie voorzichtig onder de leads plaatsen is een goedkoop en effictief hulpje om schade te vermijden.

Bereid de nieuwe draden voor met wat soldeerhulp en tin (goed proper maken er na met vochtig doekje de soldeerhulp kan anders inwerken op de draad.

Terug solderen en aftrimmen met een kniptang (vooraan nog niet getrimd achteraan wel) ook hier moest nog opgekuist worden je ziet nog het vet van de tindraad zitten.

Pas aan de voorkant ook weer de alufolie truk toe maar maak het minstens 4 lagen dik, wat plakband kan de draden op zijn plaats houden terwijl je de leads aan de spoeldraad vast soldeert. Zorg er voor dat de lengte correct is en de woofer voldoende kan bewegen maar beide leads geen ijzer of elkaar kunnen raken!

Voorzichtig alles gesoldeerd, voorzichtig het stukje alu folie er onder uit gehaald

Het geheel doormeten en dan indien hersteld netjes met epoxy of voldoende lijm het geheel verankeren.

Daarna voldoende tijd geven om uit te harden (24 uur meestal) en vervolgens kan de nieuwe dustcap terug gelijmd worden en zijn de speakers terug inzetbaar!

 Posted by at 15:40