Spruitjes & spekjes
Totale bereidings kost 93 eurocent (jan 2014),alles aangekocht bij Colruyt behalve de aardappelen die komen van de lokale boer. Bereidingstijd is ongeveer 50 minuten en meerdere porties maken neemt praktisch geen extra tijd buiten schiltijd.
- 2 aardappelen (maat te bepalen aan hoe veel honger je hebt) vastkokend of vrij vastkokend
- 40 spruitjes
- 1 rood pepertje
- 1/4de ajuin (variatie mogelijk naar smaak)
- 16 gram boter
- vleugje peper en zout (dit kan je bv. ook gratis krijgen als je eens bij lunchgarden of macdo gaat eten maar maakt de prijs niet … dat is voor de echte extremisten)
- vleugje provence kruiden voor de aardappeltjes (200 gram verpakking kost nog geen 4 euro en daar kom je jaren mee toe! 1 cent voor gerekend)
De spruitjes 40 minuten laten koken tot ze beetgaar zijn maar niet uit mekaar vallen, ondertussen ook de aardappelen koken. Eens dat klaar is de aardappelen afgieten en in schijfjes snijden. De spruitjes afgieten en in een vergietje laten liggen tot je in het kookketeltje wat boter gesmolten hebt en er de spekjes, ajuintjes en het rode pepertje in fijne stukjes hebt aangebakken. Vervolgens de spruitjes er bij, afkruiden en laten stoven. De rest van de boter gaat in een pan om de aardappelschijfjes te bakken.
Er blijft nog een 7 cent over in het 1 euro budget waarvoor er bv een toefje mosterd of mayonaise kunnen toegevoegd worden.
Samen serveren eventueel met een glaasje rode wijn bv. een Cabernet Sauvignon of een biertje op een winteravond. (Drankjes zitten niet in de 1 euro prijs ingerekend tenzij je water of bv. Zweed bessensap gebruikt. )