Zolder

 

aan deze kant van de muur is er geen venster aan de zolder ruimte … die moet er dus komen aangezien ik mijn bureau op zolder wil maken Gangetje tussen woning en achterbouw badkamer ruw gestukt door het vrouwtje en is bijzonder goed gelukt ik zal eens foto voorzien van afgewerkt gang ding. Tevens isolerende gordijn van 6 meter opgehangen

op naar de zolder. Deze trap gaat naderhand weg en zal worden vervangen door een zwembad trap en neen er is geen andere oplossing mogelijk zonder grote structurele werken en dat zien wij dus niet zitten
En daar zijn we dan op de zolder … we willen een venster er bij. Dus … wordt een lentel plaatsen (betonnen steunbalk), we wilden budgetvriendelijk werken dus op kapaza gaan zoeken naar een wit kunstof raam met een maat die bruikbaar is. Een voltreffer iemand die een verkeerde maat had besteld. Venser is 80 breed en 90 hoog en voorzien van dubbel thermo glas. Nieuwprijs 245 onze prijs 75 jaja Belgen kijken ook naar hun centjes!


Wat ik heb gedaan is allemaal gaatjes geboort met de boorhamer en blokjes hout geplaatst om alles te ondersteunen. Heel voorzichtig stuk bij stuk uitgekapt.
Dan in de facade steen in de voeg allemaal kleine gaatjes geboord, mooi uitgekapt en een aluminium hoekprofiel geplaatst met TEC7 en verankering in zijstukken.


Tada venster geplaatst moest wel nog verder afgewerkt worden dat is ondertussen gebeurt en er is aan de buitenkant ook al een gezoete blauwsteen geplaatst, dat ging allemaal best eenvoudig. De facadestenen heb ik heel voorzichtig er uit gehaald en zuiver gemaakt, dit omdat je nooit weet of je nog eens ergens iets moet herstellen aan je gevel … en je zal zien verder in het verhaal dat dat een goed idee was nl voor venster 2 …


Zo ziet het vanbuiten dus uit tevens ook even 2 extra lampen aan deze zijde laten ophangen. Ik had in de zomer al een beton platform gegoten en betegeld voor onze groenafval container maar dan tot de pijnlijke conclusie gekomen dat je hem niet terug vind in het donker Hier niet gekozen voor LED maar voor traditionele spaarlamp techniek, gewoon omdat het budget vriendelijker is in aankoop en veel minder intensief gebruikt wordt dan de oprit. Ook aan deze lampen 2 detectie ogen.


we wilden absoluut een venster aan deze muur ook al is het de noord kant gewoon voor het licht en voor dit uitzicht wij zijn het laatste huis in de straat en alles daarna is landbouwgrond en beschermd erfgoed (holle wegen) dus dit zicht blijft voor altijd! Dit zicht is trouwens 1 van de hoofdredenen van onze aankoop van deze woning.


De zolder was reeds geisoleerd maar de isolatie hing los op verschillende plaatsen … dan kan je dus net zo goed niet isoleren. Nu lagen er op zolder nog een hele hoop oude gebruikte schrootjes … en ik had niet veel zin om die naar beneden te dragen en weg te gooien dus heb ik de bestaande isolatie vast gezet met de schrootjes.


Dat zag er al direct een stuk verzorgder uit en buiten wat werk en een potje schroeven geen extra kosten Nee hoor ik ben echt een Belg geen Nederlander.
Deze isolatie was een 12 cm dik … niet slecht, beter als niks, maar nu ook niet om te zeggen super isolatie waarde. Aangezien we een rechtdoorlopende daklijn wilden bekomen moesten er balkjes geplaatst worden tussen de draagbalken en dat gaf direct opnieuw plaats voor extra isolatie. Dit wordt in Belgie zwaar gesubsidieerd dus niet twijfelen. 16 cm glaswol rollen gehaald. Op de vorige 2 foto’s kan je de nieuwe balkjes al zien. Dit vormt 1 lijn van op de grond tot in de nok. Na het plaatsen van de extra isolatie ook nog een dampscherm geplaatst en alle nietjes mooi afgeplakt met Ductape.


Dan de zolder leeg gemaakt en alle afval mooi gesorteerd … mijn zoontje is dus enthousiast medewerker en vooral containers en dergelijke zijn super zeker als hij er dingen mag in gooien!


op naar het grote werk … het plaatsen van de osb platen … ze naar op de zolder ruimte dragen was al een fijn fitnesswerk. In de eerste lading hadden we dus een 75 tal platen 4 uur draag en stapelwerk. De platen zijn ieder 2.44m op 0.59m dat zijn best grote ondingen. Ook steeds handschoenen dragen!


vordering …


nog wat platen zetten


Klaar…

Alle platen zijn dus geschroefd en zijn tand en groef … de groeven zijn ook nog eens voorzien van Tec7 kit en aan de muren is ook alles afgekit. Waarom al die moeite ? wel omdat naast isoleren het lucht dicht maken ook zeer belangrijk is en het beetje meerprijs en meerwerk had ik er wel voor over … het is tenslotte onze eigen woning.


En het zoontje helpt overal enthousiast mee, nageltje ergens lichtjes inkloppen en hij is een half uurtje aan het timmeren stoer toch!

Ondertussen hebben we ook onze spouwmuur laten vullen met PUR schuim 7 cm extra isolatie, dit hebben we niet zelf gedaan maar laten doen door MaxiPur. Het resultaat is verbluffend. Verbruik is door zolder en spouwisolatie met minstens 50 procent gezakt. Voorheeh hadden we een verbruik van 2500 liter mazout. Nu zitten we rond de 1100. Door de pur isolatie is nu ook de volledige woning luchtdicht. De binnenmuren werken accumulerend. Dit is echt een aanrader!

Op naar de zoldermuren. Dit zijn geen beton blokken maar sinterstenen (betere isolatie waarde maar broser) aangezien we ook hier een bekleding moesten hebben heb ik dus opnieuw balkjes gezet. Dit geeft als extra voordeel dat ik leidingen en dergelijke niet hoef te kappen ik probeer proper te werken want we wonen in onze woning … Dus opnieuw een raster gemaakt van balkjes 44 mm x 44 mm kopmaat. De balkjes zijn bovenaan in het plafond bevestigd, met fisher slagpinnen in de muur en volledig afgekit met tec7. Waarom nog kitten? mocht er in een vak nog een lucht lek zijn is dat beperkt tot enkel dat vak … ook weer naar isolatie toe een voordeel en weinig meerkost of meerwerk.


Dit is een detail van het raster met de kit afwerking. De reeds aanwezige bekabeling ook mooi vast gezet.

beetje mooier overzicht + stapel platen aangezien we toch de plaats hebben ook maar ineens opgevuld met 6 cm glaswol (lukt wel op 4.5 cm want is samendrukbaar) om zo holle ruimtes (vooral naar geluid toe) te vermijden en tevens … extra isolatie is nooit slecht.


Een dikke jas voor je huis… gewoon omdat het kan


Andere hoek


en voila isolatie geplaatst. Dit verschil voel je behoorlijk goed. op onze zolder is een halogeenlampje van 150 watt genoeg om de boel bij te warmen verwarming trekken we momenteel niet door (het is wel voorzien maar radiator wordt niet geplaatst) omdat het zelfs toen het -10 vroor en de extra muur isolatie nog niet gezet was, aangenaam was van temperatuur. Warmte stijgt en kan niet weg op zolder. Daar is het luchtdicht maken ook weer zo belangrijk voor.


op naar het plaatsen van de muur osb platen tevens stopcontacten en dergelijke mooi geplaatst waarover dadelijk meer details. Ook hier weer alles mooi gekit en afgewerkt. De witte kit is naderhand niet meer zichtbaar aangezien alles wit geschildert wordt!


Stopcontacten maken in osb … de gids. Gebruik altijd krimpende contact dozen!!! Je muur en dak zijn in mijn geval volledig van hout … dat brand nogal aardig. De contact dozen krimpen volledig samen bij vuurtje of oververhitting en doven zo het vuur! Tevens is het ook mooier kwa afwerking en zorgt het voor beter vast staande stopcontacten en schakelaars! Gebruik ook altijd goed matteriaal, scherpe kniptang, goede draadstripper, fatsoenlijke en passende schroevendraaie. De gaten in de platen zijn met een boormachiene opzetstuk gedaan.


Geplaatst ziet dat er zo uit … vergis je niet 4 stopcontactjes inbouwen en aansluiten kosten je al snel 2 a 3 uur !!!


Voila de muur klaarzijnde ook alles mooi afgekit tot in de nok.


Dan in de andere muur nog dit rotte enkelglas vensterding uitbreken … het uitbreken ging verrassend snel
De nieuwe venster was zelfde verhaal als de andere we hadden een failliete ramen boer zijn uitverkoopdag gespot op internet en zijn daar dan gaan kijken. We hebben dan een passend venstertje gevonden maar dat was merkelijk minder hoog. De van de andere nieuwe venster gerecupereerde stenen heb ik dan gebruikt om deze venster op te metselen tot passende maat


Vanbinnenuit ziet dat er dus zo uit…


Dan het raam geplaatst met een alternatieve stutting


dan binnekant met 2 snelbouwstenen opgemetseld … jaja ik weet dat er veel pur is … maar wat over is recupereer ik terug om stukjes uit te vullen waar nodig.


na wat breekmeskunstjes ziet het dan zo uit!


een detail aan de buitenkant (het is nog niet opgevoegd maar dus wel met veel aandacht gemetselt, na het voegen zal niet te zien zijn dat hier ook maar iets aan is verandert en dat was ook de bedoeling!

ik ben ondertussen begonnen met het maken van een balkenframe voor de tweede muur. Deze is een stuk lastiger. Vroeger waren er 2 gemetselde schouwen. 1 is er nog steeds voor de verwarmingsketel maar de tweede is ooit al dicht gemetseld. Helaas hebben die mensen het nogal slecht afgewerkt en opgemetseld. De snelbouw blokken steken een halve tot twee cm uit dus ik heb 1 balkje volledig moeten aanpassen om mooi te passen. Dat nam meer tijd dan ik verwacht had maar goed … daar zijn we al over.

Dan de voor de nog bestaande schouw ga ik het mij niet te moeilijk maken en mooi een omkisting maken zodat ik rechte vlakken over hou gewoon omdat dat het mooiste is en het minste gepruts met het plaatwerk naderhand. Ook geeft dat minder plaatverlies.

Genoeg gezeverd op naar de foto’s


dicht gemetselde schouw … slecht gedaan maar goed zien we naderhand toch niks meer van en de balkjes staan waterpas.


Hier zie je een eerste deel van de uitbouw voor de nog bestaande schouw.


Ik heb gebruik gemaakt van haakjes en hoekse verbindingen … en ja je kan nog schroeven ook al is het kleine balkje maar 20 cm ik heb een hoek schroever en een klein kruis schroevendraaiertje en dat lukt net!


Balkjes tot boven gezet en met Tec7 aan de schouwkant verankert in de muurkant net als aan alle andere muren, ingeslagen slagpluggen, tec7 in het boorgat en tec7 aan de achterkant van iedere balk … als ik iets doe doe ik het goed en ik ga niet besparen op een paar busjes kit van 2 euro per stuk! Het is mijn eigen huis dus nja

volgende dagen zal het weer wat vlotter gaan vinger doet geen pijn meer en ondertussen ook van de snotneus af

en voila het balkenframe voor rond de schouw is dus eindelijk klaar. Best wel wat werk om alles mooi waterpas en stevig te krijgen.

Ik heb gebruik gemaakt van zowel tec7 als metalen hoekframes met 4 schroeven en 4cm zijdes 90 graden in galvanise en natuurlijk ook verankering in de muur met fisherslagmoeren en net zoals alle andere verankeringen in de muur … gaatje geboort, tec 7 er in, tec 7 op de achterkant van de balk en dan ingeslagen als je het doet beter goed!

op naar de foto’s

Bekisting duidelijk zichtbaar rond de schoorsteen


De bekisting van aan de zijkant bekeken aan deze zijkant komen over de volledige hoogte verdeeld 3 RGB spotjes


Grote ruimte zal opgevuld worden met glaswol … ik ben nog aan het twijfelen om hier een appart gedeelte in te maken voor een geintegreerde subwoofer … maar dat zal later bekeken worden als ik plaaten aan het zetten ben Ik heb reeds 4 degelijke luidsprekers (stageline) die meer dan genoeg lawaai geven dus nja …


Closup van de hoekprofieltjes en bevestiging. Ik heb er goed aan gedaan om voor paar euro van die metalen hoekjes te kopen voor de schouwombouw want dat gaat dus echt een stuk sneller en het is echt zeer zeer stevig. Ook moet je niet alles voorboren, doordat het 2 kleinere schroefjes zijn ipv 1 grote, splijt het hout minder snel.

Zo heb ik dus 2 sets van 3 … het zijn GU10 richtbare spotjes van Gamma … de zogenaamde bompie spotjes lekker goedkoop en mooi in gebrushed alu. Deze zullen vooraan aan de onderkant van de schouw opbouw worden geplaatst en aan de zijkant over volledige hoogte. De Halogeentjes gaan direct de vuilemmer in en er zullen RGB afstandsbediende spotjes in komen van CDRWinkel Op de witte muren en de mooie vloer hoop ik daarmee beetje trendy licht te hebben

Dikke update, hard gewerkt dit paas-weekend

De tweede muur is ook volledig geisoleerd en met platen afgewerkt + afgekit! Heb niet het volledige weekend kunnen werken aangezien het zoontje met pasen wat extra aandacht gekregen heeft en we ook bij de familie zijn geweest. Desondanks flink opgeschoten en daat ben ik erg blij mee!

De target was … muur klaar tegen Pasen


Ik had nog een halve rol overschot van de dak isolatie (18 cm dikte) en die kwam nu ideaal uit om de bekisting van de schouw volledig te vullen!


Een zijaanzicht!


Electriciteit aangelegd voor 5 spotjes met 2 contact dozen om alles mooi af te werken. Kabeldikte 1.5. Dit is voor 220 volt GU10 voetjes. Er komen ledspotjes in van 5 watt het stuk dus op zich allemaal overkill maar ik doe alles zo goed mogelijk en zoals voorgeschreven. Op het doosje stond dat er kabel nodig was van 0.75 maar dat vond ik toch iets te veel risico in een houten constructie! Dus 1.5 zeker in orde!


Zicht op contactdoos nummer 2


Isolatie laag 1 klaar … nu hebben we overal terug dezelfde spatie over.


Op naar de 6 cm tegen de muren samen geperst tot 4.5 a 5 …


Lijkt vlot te gaan maar met de dakschuining best wat geklommel


Zo goed als klaar


En ook hier opnieuw platen gezet


Dit was de lastigste plaat aan heel de zolder … ik moest deze kunnen bevestigen op de balk dus allemaal lipjes gemaakt, tevens 2.5 cm insprong voor venster.


En voila hier en daar nog wat moeten aanpassen en vijlen maar ze staat er in


Dagkant aan de schouw gemaakt met 3 cirkeltjes voor de inbouw spotjes


Schakelaar aan andere kant van de schouw gemaakt deze staat eigenlijk uit het zicht en heb je normaal ook niet nodig aangezien de LED RGB spotjes afstandsbediening hebben maar desondanks toch soort hoofschakelaar ingewerkt. Hier zie je duidelijk dat de ribbelbuis tot in de contactdoos loopt … deze is naderhand ook nog even afgekit.


En zo ziet dat dan uit.


Handige tip als je gaat kit spuiten. Waar je een uitstekend puntje hebt gesneden even met een CDR stiftje een lijn trekken. Dan kan je je makkelijker orienteren als je gaat spuiten!


En voila Lampjes aan dit zijn nog gewoon halogeen lampjes … de volledige fitting wordt pas gezet na het verven uiteraard


Overzicht muur met de lampjes uit


Zelfde maar met de lampjes aan

Deze week zal er verf gehaald worden maar door de week moet ik dat voor en na mijn werk doen dus dat vlot al minder … volgen weekend op zaterdag een trouwfeest en op zondag vertrekken we vroeg in de ochtend voor een weekje verlof (en 2 dagen werken) in zuid frankrijk dus dan zal er even geen update zijn
Af en toe ook even rusten he!

Net wat rond gebeld voor het verven van de osb platen … dat is beetje tegenvaller

OSB platen zijn blijkbaar voorzien van een laagje parafine dat je er eerst moet af schuren. We hebben in totaal een 150 vierkantemeter osb! dus dat worden flink wat schuurschijfjes voor mijn bosch Gelukkig heb ik ook een band schuurmachiene dus we gaan wel kijken hoe het vlot … morgen eens wat testjes doen!

Dan de begroting … het vervolg

Primer bij Gamma kost mij 55.90 euro voor pot van 2.5 liter. Daar zou ik 35 vierkantemeter mee kunnen doen … nu ik ga wat pesimistisch zijn dus pak maar 30 … dan heb ik 5 potten nodig. De primer is dus 280 euro.

Daarna kan je geen muurverf gebruiken blijkbaar … je moet satine verf kopen soort lak zeg maar … ik heb nog geen prijs maar ik hou mij al vast!

Het zal dus niet meer voor het verlof volledig geverfd zijn dat is wel duidelijk Straks eens bekijken of ik mijn stofzuiger kan voorzien van een kapje om over de schuurmachiene te zetten want schuren terwijl je er in woont is toch niet zo super !

UPDATE

Ondertussen ook de prijzen voor het aflakken in glans of satine! Dat zijn ook potten van 2.5 liter en daarmee doe je een 16 vierkante meter … laten we weer pesimistis zijn en zeggen dat we er 10 nodig hebben.

Eenheidsprijs … 30.95 euro … dus komt nog eens 310 euro bij de begroting bij … nog wat borstels en onzin … 600 euro ben je kwijt. Dan zijn mijn 2 dakhellingen geverfd en mijn 2 muren. Best wel een stevig bedrag vind ik maar goed … dat hoef je ook niet iedere week te doen natuurlijk. Ik ben nu nog aan het twijfelen tussen glans of satine.

wat opgeschoten … foto’s volgen.

Eergisteren alles opgeschuurd met rondschuurmachiene en p60 schuurplaatjes … wat een hel van een werk … als ik het nog ooit eens doe … schuur ik de platen vlak na het zagen en voor het zetten terwijl ze nog plat liggen. De muren schuren ging vrij goed … maar de dak schuinte is een echt rotwerk! Spierpijn, trillende armen etc.

Gisteren alles goed stofvrij gemaakt en alles geverf … daarbij heb ik een enorme gok gedaan … om te besparen en gewoon omdat het kan.

Tegen beter weten in heb ik niet gekozen voor primer en houtverf. Ik ben gegaan voor de extra dikke muurverf van Gamma. Dit nadat ik paar mensen gevonden hebben die dit ook gedaan hebben en het al ettelijke jaren in huis hebben. Ben ook gaan kijken naar iemand die dit in een garage had en ook daar was het resultaat volstrekt ok!

Ik heb dan gisteren dus 2 lagen aangebracht. We hebben gekozen voor eischaal wit. De dikke verf maakt de OSB plaat minder ruw van relief. De naden zijn wel lichtjes zichtbaar … heel lichtjes maar … als je er bv met een spot op schijnt Wil je dat niet meer dan moet je of wel echt schuren als een gek of wel licht schuren en dan renovatievlies over zetten … de aftekening is niet echt van uitsteken of van spleetje … maar eerder gewoon de rechte naad die op valt dus best gaan voor renovatie vlies. De dikke verf maakt wel dat de minder grote gaatjes echt wel gevuld zijn zelfs schroefgaatjes waarbij de schroef niet te diep is geschroefd zin niet meer zichtbaar.

Het verven ging goed en de verf pakte ook zeer goed op de platen dus zeker in orde!

De begroting … 90 euro grote pot 45 euro kleine pot. 2 lagen gedaan met 2 grote en 1 kleine pot en nog overschot voor bij te werken (ongeveer helft kleine pot) Groot is 10 liter denk ik en klein 5 dus een 25 liter moet je rekenen voor 150 vierkante meter. totale prijs is dus 225 euro. Merkelijk minder dan de 600 euro voor primer en houtverf. Is het even goed ? Time will tell maar als ik het achter 5 jaar opnieuw moet verven … is het nog altijd goedkoper en het ziet er ok uit, het bladert niet!

Stuk mouse ondervloer ook al gelegd en nu worden het dus mouse, balkjes, afkitten tegen de zeiwanden en dan weer glaswol er tussen voor het geluid … dan osbplaten in de groef geniet dus zonder schroefgaatjes.

Fotootjes volgen spoedig Datakabel vergeten Doh.

zoals beloofd … een foto verslag. Van het schuren heb ik geen foto’s gemaakt daar kan iedereen zich wel wat bij voorstellen en de foto’s zouden identiek uitzien gewoon wat meer rondvliegend stof …

maar dan van de verfwerken …


Deze foto geeft een beetje een overzicht van hoe het er gaat uit zien. onderaan heb ik een naad tussen twee platen maar das mijn eigen fout … dat komt omdat de onderste platen verkeerd om gezet zijn maar dit is in de kast en wordt nog uitgevuld schroefgaatjes en nog paar kleine groefjes worden ook bijgevuld en dan nog snel oververfd.


Hier kan je duidelijk zien hoe ik de balkjes allemaal op maat maak en dus ook gleufjes uit haal voor de leidingen. Een fijn werkje zal je denken maar het valt best mee… even aanduiden met een stiftje, 2 gleufjes zagen en even met de platte schroevendraaier klikken … blokjes komen er dan mooi uit. Tussen de ramen komt uiteraard nog glaswol, er ligt gewoon even een plaat op om te laten zien hoe het zal uitzien


andere hoek


Dit zal dus ongeveer het eind resultaat zijn.


En de inbouwspotjes zitten er dus ook mooi in … ik verwacht de LED RGB lampjes vandaag of morgen zeer spannend !!! Direct als ik ze binnen heb zal ik hier update doen. De wifi access point is ook onderweg.


Hier nog met de Halogeenlampjes aan geeft al beetje idee.


Hier zie je dat er nog wat opvulwerk aan de randen is maar ook dit komt wel in orde vulmiddel is al thuis maar dat is dus een werkje voor in het weekend. Eindresultaat volgt uiteraard!


kijk op de balken en het plafond … nog paar verf ongelukjes bovenaan corrigeren


Blik op de muur plus dakschuining. Dagkanten worden ook nog gemaakt in mdf …


eindresultaat ben ik best tevreden over … als je hier dus renovatievlies zou over zetten is het perfect glad … wij gaan dit niet doen aangezien we zeer tevreden zijn met het resultaat, Het extra werk zou voor ons niet veel aan verschil maken en niet echt bijdragen. De naadjes zijn bijna niet zichtbaar tenzij je er echt op gaat schijnen met een sterke lamp. Dan vallen ze gewoon op ondat ze zo recht lopen.


25 liter verf en er is nog genoeg over om na het uitvullen de gaatjes snel te overschilderen, dagkantjes te doen en hier en daar wat correcties die nog nodig zijn zoals de schouwrand.


Uitzicht uit het zolder raam… veld mooi geploegd en gerold, onze fruitbomen (1 kersenboom, 1 appelboom, 1 perenboompje, 1 pruimenboom) staan mooi in bloei heel er mooie tijd!

Update na het weekend … het lijkt niet zo veel vordering maar het is toch flink wat werk geweest.

Eerst en vooral zijn de RGB leds geinstalleerd … ziet er super uit maar daar ben ik vergeten foto’s van te nemen zal voor morgen zijn ik ga ze wel nog tweaken met plexi voorkantje ipv aluminium om een beter bereik van de remote control te bekomen! Ingebouwd is het nl flink mikken


Hier zie je de eerste banen isolatie en dan ook het derde rijtje in het houten vloerframe … het uitzagen van kabeldoorgangen heeft flink wat tijd in beslag genomen maar dit is het zwaarst bekabelde stuk van de zolder dus het ergste is achter de rug Tevens ook even 4 luidspreker kabels getrokken.


En voila … hier ben ik even aan bezig geweest! 3 stopcontacten, 1 schakelaar voor de stopcontacten, RJ45 utp kabel (opbouwaansluiting moet ik nog zetten) Telefoonkabel (nog aan te sluiten en dan doorgan voor de 4 luidspreker kabels die in de 4 hoeken van de ruimte uit komen. Op deze plaats komt er een 19″ rack met daarin de wifi, draadloze telefoon, versterker en misschien nog wat andere dingen zoals naderhand een servertje en zo. Alle stroom buiten de hoofdverlichting is nu klaar (daarvoor moet eerst nog wat muur gemetseld worden of zo.


andere hoek tevens reeds direct in gebruik voor het laden van de boormachines


Ik was gaan kijken voor niko inbouw doosjes voor de luidsprekers … 35 euro per stuk zonder afdekplaatje … ik heb dan maar gekozen voor deze oplossing … aansluitingen die eigenlijk gebruikt worden om aansluiting te maken in luidsprekers … werkt perfect 2.5 euro per stuk en hebben een banaan + schroef fitting die dingen van niko is met van die rotte veertjes en steek pennen die nogal eens durven stuk gaan … kortweg 150 euro bespaard en een beter product ingebouwd resultaat is best ok!


Veel aandacht ook hier voor de isolatie. Het mag dan wel hoofdzakelijk geluidsisolerend zijn … we doen het toch goed.


Dit geeft een heel pril beeld van hoe het eindresultaat gaat worden! Witte muren met osb vloer is best wel mooi eigenlijk!


Kabeltv aansluiting ook gemaakt. Hier komt ook nog een module van 4 stopcontacten dus dat is weer een uur of 2 werk maar dan is alles van bekabelen klaar. Rest van de vloer zal dus merkelijk sneller gaan!

En opnieuw een update zoals beloofd … Gisteren na mijn werk nog 2 uurtjes gewerkt aan de vloer … langzaam maar zeker schiet het op.


Even testen en springen! Jaja het kan er tegen


zo ziet het stuk uit waar de TV en DVD speler zal komen… tweede luidspreker aansluiting is ook ingebouwd


zo kan je zien tot waar ik geraakt ben … 3 plaatbreedtes


zo ziet het uit als je wat dichter van op de vloer een foto maakt … geeft beetje weer wat het eindresultaat is


Zo zien de ingebouwde spotjes dus uit met RGB ledjes … ik ga wel nog ander frontje maken zodat de IR bediening beter werkt nu is het een beetje mikken


Ieder ledje heeft een eigen kleur dus … nu het is lastig om te fotograferen dit is rood


Wit wordt gemaakt door de kleuren samen aan te doen echt RGB


Resultaat tegen de muur … hoe sterk zijn ze … wel als je ze op wit zet verbruiken ze 5.2 watt (snel opgemeten) de door mij geschatte licht opbrengst is ongeveer 30 a 35 watt halogeen. Zet je slechts 1 kleur aan is de opbrengst eerder sfeerverlichting te noemen … perfect voor wat hier het doel is dus

Er is niet zo heel veel reactie maar ik blijf toch mijn updates posten

De RGB lampjes komen van bij cdrwinkel

21.81 euro per stuk … dus ja als je er 5 wil kost het best wel wat centjes een dikke 100 euro zeg maar … fitting is gewoon gu.

waarom apparte wand dozen?
– de enkele stopcontacten zijn veel goedkoper
– ze staan 2 cm uit mekaar daardoor kan je ook dikkere transfo’s en zo plaatsen zonder dat je dan het stopcontact er langs niet meer kan gebruiken

de stopcontacten (4 naast mekaar) komen onder de bureau’s dus die zie je dan toch praktisch niet.

Hopla foto verslag


en nog maar balkjes leggen … tevens een halve dag verloren met extra balkjes halen … ik heb toch meer gebruikt dan ik initieel uitgerekend had dus 2 pakken bijgehaald


Alle dozen afgewassen … tv geinstalleerd en alles op het reeds afgewerkte stuk gezet


Overzicht op het laatste stuk. Goedgekeurd door het zoontje en zijn “Skoop” hij is in de fase van grondwerken tegenwoordig samen met landbouwvoertuigen.


Plugjes aansluiten … ik had niet zo veel zin in solderen en prutsen … en ik wilde mijn speciaal tang knijp ding eens gebruiken (geen idee how zo iets heet)


Voor de zekerheid isolerende tape rond gedaan (ik wist niet of de alu folie van de glaswol geleidend was en ik was te lui om mijn stroommeter in de kelder te gaan halen … ik laat het later wel eens weten of het geleid of niet maar dit is dus zeker geisoleerd.


En zo ziet het dan uit … de luidsprekers die hier staan zijn van die kisten om normaal subwoofers in je wagen te maken … fijne is dat die reeds een schuine achterkant en bekleding hebben … de ingebouwde speakers zijn 30 cm 8 ohm. Voor hoog en midden ga ik mogelijk nog kleine speakers maken die ik er boven kan monteren. Middentoner moet ik nog kijken voor de tweeters heb ik reeds 2 silkdome inbouwtweeters liggen .. nu dat is allemaal iets voor later. Aan de tvkant komen 2 kant en klare luidsprekers maar die staan nog in de kelder momenteel … eerst wat opruimen en zo

ole pistolet (uit samson en gert) dit weekend beetje verkouden maar toch flink werk geleverd! De vloer is volledig afgekit met transparante kit (er komen nog plintjes over maar ik wilde het volledig dicht hebben), Gaatjes en gleufjes in de muuren bijgewerkt en overschildert.


Netwerk aansluiting opbouw van legrand … hier had ik een beetje schrik voor en dus maar van een duurder merk gekocht … utp is goed maar toch wel gevoelig.

vloerplaatje vast gezet

kabeltjes aansluiten is met kleurcodes mooi aangeduid … gewoon er tussen steken en vastklikken. Heb er foto’s van maar die zijn wazig sorry daarvoor. Daarna klik je eigenlijk gewoon alles in mekaar.


Netwerkkabel er in en de wifi geinstalleerd …


Even testen met de mini pc Asus EEE en alles werkt!


Zijkant van de schouw verder afgewerkt, moet nog even opnieuw geverfd worden


Vernissen van de vloer … eerst alles lichtjes opgeschuurd en dan 3 potten gamma vernis voor intensief gebruik … kostprijs 45 euro per pot … je hebt er 3 nodig ook al is het 40 vierkante meter en de pot is voor 45. Probleem is dat osb een soort relief heeft en dat neemt veel meer vernis op. 2 lagen opgezet met de roller!


We zijn gegaan voor zijdeglans … echt glanzend is nogal glad en te shinny


De balken heb ik ook in de vernis gezet! Mijn god wat een verschil echt mooi !!! Nu de middenste balk is een andere houtsoort en met nogal wat stukjes uit dus … daar hebben we aan beide kanten een cdrek tegen gemonteerd …


Verschil met en zonder vernis … ook de balken 2 lagen gedaan!


CDrek gemonteerd tegen de balken! De achterkant van de vezelplaat wordt nog donker gemaakt


eindresultaat van de satine vloer na 2 lagen en uitgedroogd!


Eerste kast boven gezet! Grote stap vooruit met daarop mijn bescheiden collectie miniatuur Toyota / Lexus / Subaru autootjes … nja soms nog beetje kinds zeker

Ik moet nu nog een klein stuk van de vloer doen en dan is ook dat weer af. Tegen het einde van de week zullen we dan ook de computers en dergelijke naar boven doen! Tevens mooie passende chocolade bruine mat reeds boven liggen en onze chocolade fatboy is ook al naar boven verplaatst.

Om deze week geen tijd te verliezen met nog matteriaal en zo halen heb ik vrijdag namiddag al het nodige gekocht onderandere 2 draagarmen voor mijn lcd schermen bij ikea.

net geen 20 euro per stuk.

daar zit nogal veel verschil op we hebben 200 vierkante meters aan gevel die te renoveren is maar doordat we wat speciale hoeken en speciaal metselwerk ronde de ramen hebben wordt er uit gegaan van een 240 vierkante meter.

We willen dus
– uitslijpen
– zandstralen
– opvoegen
– beschermlaag om de geven wel te laten ademen maar toch vochtafstotend te maken … je kan het vergelijken met een waxlaag op je wagen

de eerste die langs kwam was een aannemer die 2 straten verder woont en gespecialiseerd in gevel renovatie. Kostprijs 16500 + 6% btw (verlaagd tarief voor renovatie)

Wij waren daar toch een beetje van onder de indruk om eerlijk te zijn … we vonden dat echt wel schandalig veel geld!

Toen ben ik eens gaan kijken bij Boels wat het kost om alle toestellen te huren en het zelf te doen … totale prijs alles inbegrepen spreken we dan over 1800 euro voor 2 weken … voor de overige 14.000 wil ik wel eens 2 weken verlof nemen. Zelfs als zelfstandige! Verder heb ik geen schrik op stellingen, de tuin is niet echt aangelegd dus er hoeft eigenlijk nergens naar omgekeken te worden. Hoogste stuk is 10 meter en dat is de nok van het dak … ik heb al stukken hoger gewerkt.

We lieten het daar even bij en hebben in die tijd nog eens 2 andere aannemers laten komen … en dat maakte de financiele brok toch al iets lichter. Offerte 1 was 6200 + 6% btw … de derde is iemand die iets verder woont (een 30 tal kilometer) en die wilde het doen voor 6480 + 6% btw. Die persoon had als extra voordeel dat we het gewoon een maand of anderhalf op voorhand moesten laten weten en dus geen wachttijden van een jaar zoals bij de eerste.

Nu gaan we alles nog afwachten op papier en we hebben ook gevraagd naar de gebruikte producten en werkwijze (slijpen bv kan traditioneel maar ook met zand of met water of zelfs een combinatie) tevens is er veel verschil in de eindafwerkingslaag. Goedkope beschermfilters gaan bv heel erg blinken/reflecteren/glimmen in de zon … dat kan voor plekken zorgen als het niet overal even dik is aangebracht en ziet niet zo fantastisch uit.

Wat we er mee gaan doen … wel we hebben nu een idee en we spreken toch wel over wat geld nu voor een 6000 euro laat ik het liever doen dan dat ik zelf moet 14 dagen stellingen bouwen en zo voort.

Andere vorderingen mijn wagen was einde leasing dus die moest ook nog verkocht worden dat is nu zo goed als rond (reed met een subaru outback diesel) de volgende zal besteld worden eens de subi definitief verkocht is en het zal een busje worden (Hyundai H1 people). Toch praktischer met verbouwingen en we gaan vaak met de wagen naar buitenland. Maar … dat wil zeggen dat ik dik een maand met de honda moet gaan werken (25 jaar oud en een hatchback dus praktisch geen koffer … dat zal spannend worden voor matterialen te halen!

– Wat gaat er eerst gebeuren … verder afwerken van de zolder (laatste kleine dingen) Daarna stuk kelder onder de badkamer isoleren en keldergat opmetselen + kap maken.
– inrit uitgraven (ligt vol steenpuin en moet nog afgecementeerd en getaard worden aan woning kant
– nieuwe garage beginnen in te plannen en bedenken

updates blijven hier uiteraard komen … laatste zolder pics ook dadelijk online zijn nog aan het kopieren

En omdat foto’s zo veel meer zeggen dan gezever en jullie graag plaatjes kijken …

Linusje wilde absoluut even een live concert geven op de zolder feestje om te vieren dat de ruwe werken min of meer klaar zijn … enkel nog dagkantjes vensters, lampen ophangen en het trapgat + trap … dat laatste wachten we offerte van af … de rest zal wel ergens in de loop van deze week gedaan raken! Ook zijn we aan het kijken om aan de doosopbergkanten deurtjes te laten maken … mijn schoonbroer is schrijnwerker maar heeft al veel werk dus we gaan kijken wat hij zegt anders wordt het tijdelijk gordijn tot hij wat rustigere periode heeft.

Hier doen we het allemaal voor he ik had geen bureau meer en nu dus wel terug … alles mooi aangesloten, kabels samen gedaan, 2 monitors opgehangen … en er dan achter gekomen dat ik geen wireless heb in mijn pc dus ergens deze week even een wifi kaartje scoren Kleinigheid over mijn pctje … gewoon voor de geintresseerden. AMD dual core athlon volledig passief gekoeld! ook Passieve voeding dus geen geluid. Er is 1 fan die op zeer zeer lage toeren draait en die hoor je echt niet. Ik heb een hekel aan pc’s die lawaai maken! Verder zit er een gforce kaart in … geen idee welke maar ook passief en 1 GB geheugen … dan een tvtuner die niet in gebruik is (voor analoog capturen) en een soundblaster live waarvan ik enkel de hoofdtelefoon gebruik 2 AOC 22 inch beeldschermen. 2 TB harddisk en 8 GB ram geheugen. Ik werk met Ubuntu Linux 64 bit.

Voila een oude Marantz radio + versterker met 4 kanalen gevonden op kapaza en bij mij in de buurt voor 60 euro. Werkt perfect en ik ben nogal Marantz fan. Geluid is zeer zeer aangenaam, meer dan genoeg vermogen en ik heb voor 35 euro ook een passende platenspeler op de kop kunnen tikken … niet dat ik zo fervent platen aanhanger ben maar voor 35 euro in perfecte staat wilde ik dat er wel bij

Andere kijkhoek, oh ja … cherry keyboard en het lampje komt uit de ikea maar is omgebouwd van 12 volt 30 watt halogeen naar 15 ultra bright warm White LED’s 3,4 watt in totaal… 2 jaar geleden eens mee geammuseerd. De lamp heeft 2 standen 1 fel en 1 minder fel. Ik dacht dat dat niet zou werken bij leds maar dat werkte dus wel.


Kunstwerk opgehangen en nespresso geinstalleerd -> Linux -> Werken -> moet koffie bij

Hopla tijd voor een update het begon toch weer te kriebelen om wat te klussen. Vrouwlief wilde toch graag de dagkantjes van de ramen eens afgewerkt zien en toegegeven dat was begrijpelijk laatste stukjes zolder afwerken geeft direct een ander resultaat.

ik heb gekozen om de dagkanten te maken in 12 mm fijn afgewerkte MDF plaat. In totaal 3 platen gehaald van 122×61 cm kostprijs een 11 euro per plaat dus voor net geen 35 euro aan hout gekocht. De PUR en TEC had ik nog staan.


Alles mooi op maat gezaagd met de cirkelzaag. Goed voor de mensen die de aankoop van een cirkelzaag overwegen -> koop er eentje met een laser dat maakt dit soort taken super handig. Ik kon geen begeleider gaan vast zetten want dan was mijn plaat al beschadigd voor plaatsing!


Beetje matteriaal overzicht: Breekmes voor kleine correcties, meter, potlood, pen. nageltjes, schilderijhamertje, meter (meten is weten!) en … wat plastic voor tussen het purren … geen zin om pur op mijn vloer te krijgen.


Op de randen alles mooi vast genageld met kleine nageltjes en met een slagpin ook doorgeslagen om naderhand uit te vullen. Rondomrond vast gezet met EEN BEETJE PUR !!! dat zet flink uit dus niet volspuiten gewoon hier en daar een toefje … dan zet zich dat vanzelf mooi. Om alles op te spannen onder rechte hoeken heb ik cddoosjes gebruikt …


Andere venster zelfde systeem toegepast! Ook hier mooi genageld en dan alles met toefjes pur vast gezet. CD Doosjes houden alles op zijn plaats Doe dat maar eens met je mp3’s !!!


rondomrond moet ik nu nog enkel wat uitvullen en dan rond de ramen afkitten dat gebeurt morgen of overmorgen normaal

naast deze werkes ook nog even wat kapstokjes opgehangen en dat soort kleine dingen … ow ja en luidsprekers in mijn minibusje geklust maar ik veronderstel dat dat eerder is voor pta


dagkantjes mooi afgeplakt en dan afgekit (ik weet dat ik niet goed ben in proper kitten met vaste hand dus het half uurtje afplakken maakt het eindresultaat ten minste fatsoenlijk)


Ben zeer tevreden over het resultaat, volgende week worden de dagkantjes ook geverfd in zelfde verf als de muren


Dan metalen plaatjes gehaald bij de lokale amerikaanse stok (snuffelmarkt.be) aan 1.96 euro per stuk, hiermee ging ik een soort van houdertjes maken om mijn plafond lampen aan te hangen. We hadden reeds 2 passende lampenkappen en die wilde we dus hergebruiken … ook budget willen we absoluut beperkt houden.


Voorzichtig en MET HANDSCHOENEN aan mooi geplooid onder een hoek van 42 graden (schuinte van onze zolder)


Hier zicht van boven (hoek gemeten met geodriehoek … niet volgens de boekjes maar werkt wel!


Dan in het midden een gaatje in geboord om de kabel door te steken. En uiteraard mooi de bramen weg geveild met een miniatuurveiltje


Voor …


na …

hopla … mijn luiheid toch maar eens overwonnen en 150 euro geinvesteerd

Voor:

na:

en hopla … het goede weer komt er aan en mijn topic kan verder gaan! Ik heb deze week binnen wat deurstijltjes gemaakt en wat kleine onzin afgewerkt.

hier wat foto’s


een grappig moment bij de doe-het-zelf zaak hahaha die met eendje is van mij!


de oude trap … kwam recht langs het deurgat van zoontje zijn slaapkamer


lofttrap oplossing


kan ook naar voor getrokken worden … maar we hebben nu al gemerkt dat dit niet top top top is … je mag niet te dik zijn of je raakt gewoon niet boven … domme dingen als een stofzuiger mee nemen is echt wel tricky … mogelijk gaan we de trap installeren tegen linker stukje zodat hij niet voor de deur komt maar toch omhoog loopt … ook de leuning moet spoedig in orde zijn dit is beetje gevaarlijke situatie !

En … toen was er ineens toch klus nieuws. Best een groot ding gedaan dit weekend en is nog goed gelukt ook al zeg ik het zelf. Op zolder was het zoldergat nog niet afgewerkt, tevens moest er nog een soort veiligheids ding rond komen. Een hele tijd geleden heb ik prijs gevraagd voor zo iets te laten maken in metaal door een firma uit de buurt … dit was toen … nogal prijzig. Dus ikke eens nagedacht en een plannetje gemaakt.

Naar goede gewoonte … foto’s zeggen meer dan woorden uiteraard:


Plannetje … niet slecht voor een IT-er … alles op papier hahaha


Zo zag het dus uit … niet echt mooi, niet echt veilig …


Breken … stofzuiger er bij … en alles zo proper mogelijk gehouden … maar is toch altijd vuil he … al zijn het maar vier plankjes.


Aankopen doen … handig ook zo een camionette … en dan een vaste tussenwand hebben voor de tax


Bekisting genageld in 18 mm mdf


Perfect passend … meten is weten


Jullie weten dat ik de mens ben die voor goedkoop maar goed gaat dit zijn dus 6 tuinpalen … mooi afgezaagd op 90 cm … komt dan nog eens boven en onder een balk bij van 4.4 cm dus ongeveer 1 meter hoog


effe pimpen met mijn boortjes … iedere klusser heeft gewoon goed spul nodig om te werken … je spaart al behoorlijk veel door het zelf te doen … ga dan niet tot het uiterste met slecht materiaal


Hier kan je zien vooraan nog niet geschuurd … geschuurd met P80 en dan achteraan P120 … het is een beetje werk maar dan heb je ook wel echt mooi hout en oersterk, komt nooit houtworm of ander gedoens in en … dat was eigenlijk ook het enige dat ze bij de doe-het-zelf hadden waarvan ik vond dat het werkbaar was …


En dus mooi de balkjes gelegd zoals ze moeten komen … gaatjes gefreesd … voor spijltjes


Hier in detail de gefreesde gaatjes


En dan beginnen bouwen zeg maar … voorboren, schroeven, nagelen. Lijm tussen de spijltjes en alles mooi vast zetten … ondersteboven … (anders kan je het niet vast schroeven zonder zichtbare schroeven he


Flippen … ow … begint er op te trekken he


Op zijn plaats schuiven … en toen was de zaterdag om


Zondag morgen direct aan de slag… in verstek de bovenbalkjes gemaakt


onderkant 8 cm mdf stroken gemaakt ook in verstek …


en dan alles mooi afgekit … zo ziet het van beneden uit

 Posted by at 05:42